Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna maša v westminstrski stolnici ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Objava: 14. 06. 2011 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahvalna maša v westminstrski stolnici ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Glavni mašnik bo westminstrski nadškof msgr. Vincent Nichols, somaševali pa bodo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, vodja Slovenske katoliške misije gospod Stanislav Cikanek, koordinator Dušnega pastirstva Slovencev po svetu msgr. Janez Pucelj in župnik župnije Marijinega brezmadežnega srca v Great Missendenu Canon Timothy Russ.

Center za raziskavo pokomunističnih ekonomij prof. dr. Ljuba Sirca (Centre for Research into Post-Communist Economies – CRCE), Britansko-slovensko društvo s predsednikom gospodom Keithom Milesom (The British-Slovene Society) in Slovenska katoliška misija pod vodstvom gospoda Stanislava Cikaneka v Veliki Britaniji pripravljajo zahvalno mašo ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki bo jutri, v soboto, 25. junija 2011, ob 12.30 v westminstrski stolnici v Londonu, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Glavni mašnik bo westminstrski nadškof msgr. Vincent Nichols, somaševali pa bodo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki bo zastopal Slovensko škofovsko konferenco, vodja Slovenske katoliške misije gospod Stanislav Cikanek, koordinator Dušnega pastirstva Slovencev po svetu msgr. Janez Pucelj in župnik župnije Marijinega brezmadežnega srca v Great Missendenu Canon Timothy Russ. Organizator in pobudnik srečanja in maše je gospod Keith Miles.

Zahvalna maša ob 20. obletnici samostojne Republike Slovenije želi utrditi povezanost med Slovenci v domovini in Veliki Britaniji ter prebivalci Velike Britanije (od Anglije do Škotske). Pri tem ima posebno mesto Britansko-slovensko društvo, ki tudi sicer organizira različna dvostranska srečanja.

Namen srečanja je ovrednotiti prijateljstvo in dobre odnose med Veliko Britanijo in Slovenijo ter se zahvaliti za zgledno dosedanje sodelovanje.

V interesu obeh strani je tudi nadaljevati proces sprave glede povojnih dogodkov (prim. dogajanje na avstrijskem Koroškem in tamkajšnjo odgovornost Angležev). Pri tem ima nezanemarljivo vlogo Študijski center za narodno spravo, ki ga vodi mag. Andreja Valič in je na civilnem področju pripomogel k večji jasnosti ter širšemu in verodostojnejšemu pogledu na zgodovino.

S cerkvenega vidika maša v londonski stolnici pomeni korak naprej v prizadevanjih za resnico in odkrivanje dejstev, ki so povezana s povojnimi poboji ter odgovornostjo, ki jo ima pri tem Anglija. Cerkev v Veliki Britaniji želi pripomoči k odpuščánju in pravičnemu ovrednotenju zgodovinskih dogodkov ter se iz tega nekaj naučiti. Z besedami bl. papeža Janeza Pavla II. sporočilo dogodka lahko povzamemo tudi z naslednjimi besedami: »V svobodi in ljubezni imeti dovolj poguma in moči za odpuščánje in medsebojno spoštovanje, ljubezen in spravo, ki so dela Svetega Duha«.

Na fotografiji: westminstrska stolnica v Londonu

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh