Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnja vožnja

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 08. 2024 / 13:24
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 16:47
Zadnja vožnja
Križ pri Srpenici. FOTO: Andrej Praznik

Zadnja vožnja

Ob cesti med Kobaridom in Bovcem malo pred naseljem Srpenica stoji bel križ. Velikokrat sem se že peljal mimo njega, a ker se mi je vedno mudilo v hribe, hkrati pa se mi ni zdel zelo poseben, sem ga le bežno ošinil s pogledom. Sredi letošnjega poletja pa sem se ustavil na počivališču pred njim in se previdno – cesta je namreč zelo prometna – sprehodil do njega. Na podstavku sem takoj opazil star, a še vedno čitljiv napis: Lucy gräfin Christalnigg, + 10. august 1914.

Zadnjo nedeljo v juliju, na god papeža Viktorja I. (beseda victor pomeni zmagovalec), je minilo 110 let od začetka prve svetovne vojne. Avstrijska vojna napoved Srbiji in nadaljnji tok dogodkov so usodno zaznamovali življenja več deset milijonov ljudi. Nekaterim takoj, drugim šele čez nekaj časa.

Prvi žrtvi

Dne 2. avgusta 1914 malo po sončnem vzhodu je skupina nemških vojakov na konjih prečkala mejo s Francijo. Nihče jih ni ustavil, saj so se Francozi umaknili z obmejnega območja, da bi tako nekoliko prispevali k umiritvi razmer. Šele okrog desete ure dopoldne so Nemci trčili ob skupino francoskih vojakov. Sablje so se zabliskale, počili so streli. Dvaindvajsetletni nemški poročnik Albert Mayer je obležal mrtev in se v zgodovino zapisal kot prva žrtev prve svetovne vojne, čeprav se ta pravzaprav še ni začela. Nemčija je namreč šele naslednji dan napovedala vojno Franciji. V spopadu je bil smrtno ranjen tudi enaindvajsetletni Francoz Jules-
Andre Peugeot,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh