Začimbe in dišavnice
Začimbe in dišavnice
Začimbe in dišavnice so cele rastline ali le posamezni deli, ki vsebujejo snovi s posebnim vonjem in okusom.
V daljni preteklosti so bile pomemben konzervans. Prvotno so jih uporabljali le kot zdravilne rastline, ker njihove sestavine spodbujajo prebavo, pomagajo pri presnovi težke, zlasti mastne hrane, dovajajo vitamine, minerale in veliko zaščitnih spojin za večjo obrambno sposobnost organizma.
V kuhinji običajno uporabljamo sveže. Nekatere obdržijo svojo moč tudi posušene (klinčki, poper, vanilja, kumina, janež). Pri pripravi jedi jih dodajamo v začetku kuhanja. Pogosteje se dodajajo sveža na koncu priprave, da ohranimo vse žlahtne sestavine in vonj.
Imajo močno antioksidativno moč. Med najmočnejše sodijo klinčki, cimet, origano in kurkuma. Zelo dobro delujejo tudi bazilika, peteršilj, timijan, majaron, česen, čebula, drobnjak.
Te rastline dobro delujejo na prebavila in presnovo. Prebavo spodbujajo bazilika, majaron, komarček, kumina, meta,...