Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek spomladanskega roka mature brez težav

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 05. 2021 / 15:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek spomladanskega roka mature brez težav

Začetek spomladanskega roka mature brez težav

Dijaki so pisali esej iz materinščine, učenci 6. in 9. razredov OŠ pa so opravili prvo dejanje NPZ.

Dijaki so spomladanski rok mature začeli z esejem iz materinščine. FOTO: Tatjana Splichal



Danes se je v srednjih šolah s pisanjem eseja iz materinščine začel spomladanski del splošne mature, ki ga opravlja 7180 kandidatov, medtem ko jih je k poklicni, ki se bo začela 29. maja, prijavljenih 10.623. Med njimi jih je 2106 v dveh vlogah, saj so poklicni maturanti in opravljajo peti predmet na gimnazijah.

Rezultati 12. julija

Na pisanje eseja iz materinščine pri splošni maturi je bilo, po podatkih Državnega izpitnega centra (DIC), prijavljenih 6624 dijakov 83 srednjih šol, je poročala STA. Drugi del pisnega izpita maturante čaka zadnji dan maja. Kako uspešni so bili v spomladanskem roku splošne mature, bodo kandidati izvedeli 12. julija.

Razmerja med generacijami

Letošnji tematski sklop Razmerja med generacijami za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Gorana Vojnovića Figa in Pera Pettersona Konje krast. Maturantom s potrjeno okužbo z novim koronavirusom bodo, kot navaja DIC, omogočili opravljanje mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj.


Ministrica dr. Simona Kustec je poudarila, da je bil sistem letošnje mature dogovorjen in usklajen že konec lanskega decembra. FOTO: MIZŠ


Z maskami ni težav

»Načeloma je vse potekalo tako kot lani. Morali smo sicer nositi maske, kar pa naj ne bi bil prevelik problem. Zdi se mi, da vsi dijaki menimo, da maske odtehtajo to, da je zagotovljene več varnosti, zato tudi ni težav, ker smo jih morali nositi,« je za STA pojasnila predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, tudi sama maturantka.

Pod posebnimi pogoji tudi kandidati v karanteni

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je poudarila, da je bil sistem letošnje mature dogovorjen in usklajen že konec lanskega decembra, so pa naknadno dodali možnost pisanja mature še kandidatom, ki so v karanteni, a se lahko z negativnim izvidom pod posebnimi pogoji mature vseeno udeležijo.

Tudi začetek NPZ

Hkrati se je danes s slovenščino (oziroma italijanščino ali madžarščino) začelo tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za 21.915 šestošolcev in 19.142 devetošolcev iz 478 osnovnih šol. NPZ bo potekalo do ponedeljka, 10. maja, devetošolci bodo z dosežki seznanjeni 1. junija, šestošolci pa 7. junija, je še poročala STA.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh