Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek postnega časa tudi v pravoslavni Cerkvi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 02. 2018 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2018 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začetek postnega časa tudi v pravoslavni Cerkvi

Ob začetku posta je vernikom posebno sporočilo namenil carigrajski patriarh Bartolomej I.

V pravoslavni Cerkvi se je minuli ponedeljek začel postni čas, ob tej priložnosti pa je carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. vsem pravoslavnim vernikom namenil posebno sporočilo.



V njem pravoslavne vernike spomni, da so v postnem času poklicani na globlji način živeti stvariteljsko in zveličavno ekonomijo troedinega Boga, da so »povabljeni posnemati spreobrnjenje in ponižnost cestninarja, vrnitev izgubljenega sina v Očetovo hišo ter zaupanje Njegove Milosti; posnemati tiste, ki izkazujejo usmiljenje pomoči potrebnim ... povabljeni k molitvi in askezi ter da bi okrepljeni preko čaščenja svetih ikon ter križa prišli do osebnega srečanja s Kristusom, vstalim od mrtvih ter dajalcem življenja«.

Bartolomej nato poudari skupnostni in družbeni značaj duhovnega življenja in zapiše, da pred Bogom nikoli nismo sami, nismo vsota posameznikov, ampak občestvo oseb, za katere 'biti' pomeni 'biti skupaj'. Askeza ni osebna, ampak je cerkveno dejanje, sodelovanje vseh vernikov v skupni pokorščini pravilu Cerkve. Pravoslavna duhovnost je namreč neločljivo povezana s soudeležbo pri celotnem bogoslužju znotraj življenja Cerkve, vrhunec katerega je Božja evharistija.

Carigrajski patriarh v postnem sporočilu posvari, da s pravoslavnega vidika duhovnost ne pomeni posvečati pozornosti le duhu in duši ter razvrednotiti materijo ali telo. Duhovnost po njegovih besedah pomeni prepojiti vse naše bivanje, duha, razum in voljo, dušo, telo, vse življenje s Svetim Duhom, ki je duh občestva. Duhovnost pomeni, da »pocerkvenimo« svoje življenje, ki ga navdihuje in vodi Sveti Duh.

Ob koncu sporočila Bartolomej I. spomni, da Božji Duh nenehno veje nad Cerkvijo in da je Bog vedno z nami.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / AP

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh