Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začasno prekinjeno cepljenje s cepivom AstraZeneca

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 03. 2021 / 19:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 20:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začasno prekinjeno cepljenje s cepivom AstraZeneca

Začasno prekinjeno cepljenje s cepivom AstraZeneca

Gre za previdnostni ukrep, čeprav svetovalna skupina za prekinitev ni našla strokovnih podlag. [VIDEO]

Ukrep je po besedah ministra Janeza Poklukarja previdnostni. FOTO: splet



Minister za zdravje Janez Poklukar je »z namenom zagotavljanja največje možne varnosti prebivalcev pri cepljenju« odredil začasno prekinitev cepljenja proti novemu koronavirusu s cepivom AstraZeneca. Čeprav je svetovalna skupina za cepljenje v petek in danes dvakrat ugotovila, da za prekinitev ni utemeljenih strokovnih podlag, je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila (EMA).

Podobno kot drugod po Evropi

»Vsi, ki bi morali biti jutri cepljeni s cepivom AstraZenece, bodo prestavljeni na čas po odločitvi EMA ali pa na čas, ko bodo prišli na vrsto za cepljenje z drugim cepivom,« je poudaril minister Poklukar. Vse več evropskih držav – po Irski in Nizozemski danes še Francija, Nemčija, Italija in Španija – se po pojavu primerov krvnih strdkov pri z AstraZeneco cepljenih osebah prav tako preventivno in previdnostno odloča za začasno ustavitev cepljenja s tem cepivom.



Drugi odmerek do 84 dni po prvem

Kako pa bo ministrova odločitev vplivala na tiste, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva in bi morali drugega v prihodnjih dneh in tednih? »Imamo dovolj časa, da EMA in druge inštitucije pretresejo stanje in sprejmejo usmeritve,« je poudaril Janez Poklukar in dodal, da režim cepljenja z AstraZeneco dovoljuje drugi odmerek do 84 dni po prvem.

Cepljenje z ostalimi cepivi poteka nemoteno

Cepljenje s Pfizerjevim, BioNTechovim in Moderninim cepivom poteka nemoteno, danes so prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu Pfizerjevih odmerkov v prihodnjih dneh. Obenem je EMA, kot je poročala STA, zeleno luč prižgala tudi cepivu Johnson & Johnson, a minister informacije o tem, kdaj in v kolikšni meri bo v Slovenijo prispela prva pošiljka tega cepiva, nima.

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh