Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovila se je pevka Ansambla bratov Avsenik Ema Prodnik

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 06. 2023 / 08:27
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2023 / 08:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovila se je pevka Ansambla bratov Avsenik Ema Prodnik
Ema Prodnik s člani zasedbe Ansambla bratov Avsenik. FOTO: FB Sašo Avsenik

Poslovila se je pevka Ansambla bratov Avsenik Ema Prodnik

V 83. letu starosti je prenehalo utripati srce nekdanje dolgoletne članice Ansambla bratov Avsenik Eme Prodnik, s katerim je sodelovala skoraj 20 let. Rodila se je tik pred začetkom druge svetovne vojne na Slovenskem, 27. marca 1941.

Z žalostjo v srcu se je na družbenem omrežju Facebook odzval tudi Sašo Avsenik, ki je med drugim zapisal: »Njen nežen glas in srčne interpretacije glasbe so se in se še danes dotaknejo src Slovencev in drugih prijateljev po vsem svetu. Najlepša hvala za vso ljubezen in glasbo. Počivajte v miru.«


Župnik presunjen nad njeno izvedbo 

Leta 1952, pri enajstih letih, je na cerkvenem koru že samostojno prepevala Ave Marijo, spominjajo pri Radiu Veseljak. Župnik je bil tako presunjen nad izvedbo, da je za trenutek prekinil mašo in klonil pod lepoto Emine glasbene interpretacije. Sodelovala je tudi v zboru, ki ga je vodil Janez Bole, dolgoletni umetniški vodja Slovenskega okteta. Pri 17 letih je prvič prestopila prag Akademije za glasbo v Ljubljani, pevsko pa se je začela izpopolnjevati s študijem solo petja pri profesorici Kseniji Novak – Kušej.

Skoraj 20 let

Prodnikova je z Ansamblom bratov Avsenik sodelovala med letoma 1962 in 1981. V zasedbi jo je nasledila Jožica Kališnik, sama pa je nadaljevala glasbeno pot v Ansamblu Rž Marjana Ogrina.

Brata Avsenik sta zanjo napisala številne skladbe, kjer se je izkazala kot solistka. Med njimi so denimo: V gozdni samoti, Sinje moje, Nasvidenje, Cvetoče tulpe, Čakala bom, Moj lovec, Nabrala bom šopek cvetja, Povej mi, kje pomlad gostuje, Slovenija od kod lepote tvoje, Prehitro mimo je mladost in druge ...


Kupi v trgovini

Glasba govori (28232)
44,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh