Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za učinkovitejši nadzor državne meje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 06. 2021 / 11:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2021 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za učinkovitejši nadzor državne meje

Za učinkovitejši nadzor državne meje

Dodatna specializirana enota za nadzor državne meje odslej tudi v Brežicah.

V novi specializirani enoti v Brežicah je začelo delati 23 policistov. FOTO: GPU.


Da bi se učinkoviteje soočali s problematiko nedovoljenih migracij, so v slovenski policiji v Brežicah vzpostavili novo specializirano enoto za nadzor državne meje, SENDM II. Slovesnosti ob začetku njenega delovanja sta se udeležila tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.


Generalni direktor policije Anton Olaj. FOTO: GPU.

PU Novo mesto med bolj obremenjenimi območji

Generalni direktor policije Anton Olaj je ob tej priložnosti dejal, da se slovenska policija s proaktivnim ravnanjem in različnimi ukrepi odziva na nadzor meje. »Prav zato je policija v zadnjih letih izvedla številne organizacijske, zakonodajne in operativne ukrepe, med katerimi je tudi ustanovitev dodatne specializirane enote za nadzor državne meje, ki jo uradno predajamo namenu. Ni naključje, da bo ta policijska enota imela sedež prav na območju Policijske uprave Novo mesto, saj je to eno izmed območij, kjer je dotok nezakonitih migracij največji. Specializirani enoti za nadzor državne meje (SENDM I), ki ima sedež v Ljubljani in svoje delo opravlja že vrsto let, se bo tako pridružila nova, ki ji bo lahko v veliko pomoč.«


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs stavi na sodelovanje z lokalnim okoljem. FOTO: GPU.

Pomen sodelovanja z lokalno skupnostjo

Minister Hojs je izpostavil pomembnost lokacijske vpetosti enote v neposredno bližino migracijsko najbolj izpostavljenega dela zunanje schengenske meje, pri tem pa tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo. Poleg nadzora policistov je opozorila tudi na pomembno vlogo začasnih tehničnih ovir, postavitev dodatnih sodobnejših tehničnih sredstev za nadzor (optični nadzor, kamere …) in kadrovsko popolnjevanje policijskih enot.


Vodja nove specializirane enote za nadzor državne meje je Sebastjan Kužnar. FOTO: GPU.

V enoti dela 23 policistov

Z delom je z včerajšnjim dnem poleg vodje enote in njegovega pomočnika, Darka Bubnjiča, začelo 23 policistov (od skupno 52 sistemiziranih delovnih mest), ki so bili izbrani na podlagi strokovnega znanja, izkušenj in usposobljenosti. Pri delu bodo uporabljali civilna in modro-bela patruljna službena vozila ter specialistično opremo in službene pse. Trenutno imajo enega za specialistično uporabo.


Policistom bodo v pomoč tudi službeni psi. FOTO: GPU.

Število nedovoljenih prehodov meje letos manjše

Po podatkih policije so v prvih petih mesecih letošnjega obravnavali 2.440 ilegalnih prehodov državne meje. V lanskem enakem obdobju jih je bilo 3.320, kar je dobra četrtina več. Največ je bilo državljanov Afganistana, močno pa se je zmanjšalo število državljanov Pakistana in Maroka. Največ ilegalnih prehodov je obravnavala PU Koper, in sicer polovico vseh. Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo, saj se je obseg povečal na PU Maribor in močno zmanjšal na območju PU Novo mesto in PU Ljubljana.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh