Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Za nas je to dobra rešitev«

Za vas piše:
STA
Objava: 16. 09. 2015 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Za nas je to dobra rešitev«

Cerkev v Košakih bo po dražbi terjatev kmalu brez bremen.

Nedokončanemu cerkvenemu objektu v Košakih, ki je v lasti mariborske župnije Košaki, se obetajo boljši časi. Kot je za STA potrdil župnijski upravitelj Igor Novak (lansko leto je razmere v svoji župniji predstavil tudi v pogovoru za Družino), je namreč stečajnemu upravitelju SCT Leonu Benigarju Tošiču danes uspelo prodati terjatev do župnije, ki jo je za 305.000 evrov odkupila lani ustanovljena Ustanova za Slomškovo cerkev.

Benigar Tošič se je po treh neuspelih poskusih prodaje nedokončanega cerkvenega objekta v Košakih odločil zbrati nezavezujoče ponudbe za odkup 665.000 evrov vredne terjatve z zakonitimi obrestmi. Košaška Ustanova za Slomškovo cerkev, ki jo vodi Miran Špelič, je ponudila dobro polovico manj in bila uspešna, po Novakovih besedah pa morajo denar zbrati v treh mesecih.

»Za nas je to dobra rešitev. Denar zbirajo, pri tem zbirajo vse cerkve na Slovenskem, vse škofije, redovne ustanove in verniki. Gre za solidarno rešitev, o kateri smo govorili že dolgo«, je pojasnil Igor Novak in dodal, da s tem cerkveni objekt še naprej ostaja v lasti župnije, zbrisale se bodo tudi vse hipoteke, tako da bo župnija lahko normalno delovala naprej.

Košaška cerkev je sicer vrata vernikom pred časom že odprla, a jih do dokončne podobe, kot so si jo zamislili, ostaja še kar nekaj dela. Za nakup opreme in dokončanje del bodo po Novakovih ocenah potrebovali še vsaj 300.000 evrov.

Cerkveni objekt stoji na zemljišču, ki so ga kupili tamkajšnji verniki, mariborska nadškofija pa je po smrti takratnega župnika s podjetjem SCT sklenila poravnavo in mu za poplačilo neplačanih del odstopila nadomestno zemljišče v neposredni bližini cerkve. Do sklenitve dogovora pa nikoli ni prišlo, saj so se banke upnice zaradi finančnih težav nadškofije usedle na zemljišče.

Župnija Maribor Košaki je bila ustanovljena avgusta 1998, z gradnjo nove cerkve po načrtih arhitekta Iva Goropevška pa so začeli poleti 2008.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh