Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdor se bo okužil s koronavirusom po 20. aprilu, ne bo mogel voliti [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 04. 2022 / 12:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2022 / 17:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdor se bo okužil s koronavirusom po 20. aprilu, ne bo mogel voliti [VIDEO]
Direktor službe DVK Dušan Vučko in predsednik DVK Peter Golob. FOTO: zajem zaslona

Kdor se bo okužil s koronavirusom po 20. aprilu, ne bo mogel voliti [VIDEO]

Dober teden pred parlamentarnimi volitvami je še vedno veliko zadreg, kako bo lahko posamezen volivec oddal svoj glas, če bo zaradi bolezni v izolaciji. Vodstvo Državne volilne komisije je na današnji novinarski konferenci sporočilo, da morajo volivci, ki bodo v tednu pred volitvami v izolaciji, prošnjo za glasovanje po pošti oddati do 18. aprila. Če želijo zaradi bolezni glasovati na domu, pa morajo vlogo oddati do vključno srede, 20. aprila.

A tistim, ki bodo zboleli 21., 22. ali 23. aprila oziroma bodo priprti ali zaprti v tem obdobju, zakonodaja ne omogoča glasovanja na volitvah, je pojasnil predsednik DVK Peter Golob.

Zakonodaja ni slaba

Ne glede na to, Golob ocenjuje, da je »volilna zakonodaja v Republiki Sloveniji dobra. To navsezadnje izhaja iz včerajšnjega poročila State Departmenta, kjer ugotavljajo, da so naše volitve odprte in poštene. Državna volilna komisija si skupaj z vsemi deležniki, ki sodelujejo pri teh volitvah, prizadeva, da bo tudi tokrat tako,« je uvodoma dejal predsednik DVK Peter Golob.


Brez zdravniškega potrdila, dovolj je sporočilo

Volivci, ki bodo med volitvami v izolaciji, bodo lahko glasovali po pošti ali na domu. Za glasovanja po pošti morajo vlogo oddati do 18. aprila, za glasovanje na domu pa do 20. aprila.

»Pri tem ni potrebno nikakršno zdravniško potrdilo, dovolj je SMS-sporočilo ali sporočilo iz zVem, da je oseba v izolaciji.« Za druge bolnike, ki niso okuženi z novim koronavirusom, a bi vseeno želeli glasovati od doma, ni potrebno zdravniško potrdilo. »Zadostuje obvestilo katerega koli zdravnika, ne samo družinskega,« je povedal Golob. 

Zakonodajna napaka

Če volivec zboli v četrtek, petek ali soboto, torej 21., 22. ali 23. aprila oziroma bodo priprti ali zaprti v tem obdobju, zakonodaja ne omogoča glasovanja na volitvah. »Priznamo, da gre za zakonodajno napako, na katero bomo opozorili. Upoštevati pa je treba tudi logistične težave, ki lahko pri tem nastopijo. Če nekdo v soboto zvečer zaprosi za glasovanje na domu, je to logistično skoraj nemogoče izvesti.«

DVK s predlogom po portugalskem modelu

Kot je dejal Golob, je DVK po zgledu Portugalske za volilne upravičence, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, predlagal, da bi svoj glas na voliščih oddali v določenem časovnem obdobju, denimo med 18. in 19. uro, a so po njegovih besedah ministrstvo za zdravje, NIJZ in strokovna posvetovalna skupina za covid-19 temu odločno nasprotovali. »Zato smo na seji ta predlog umaknili. Njihovo mnenje je bilo, da volilna pravica ne sme ogroziti pravice do zdravja.«

Zlorabe glasovanja na domu pri referendumu o vodah

Golob je še povedal, da je razburjenje zdravnikov, ki se nanaša na sklep DVK-ja, po katerem je za glasovanje na domu zaradi bolezni potrebno zdravniško potrdilo, nepotrebno. Po njegovih besedah so se pri referendumu o vodah pojavile določene zlorabe glasovanja na domu. Volilni odbori so namreč prejemali prošnje za glasovanje na domu, ker naj se volivec ne bi mogel udeležiti glasovanja na volišču. Ob prihodu na dom pa so ugotovili, da je volivec zdrav, »a se mu ni ljubilo na volišče.«


Volišče na veleposlaništvu v Moskvi bo vendarle odprto

DVK je sklenila, da bo na državnozborskih volitvah volišče na veleposlaništvu v Moskvi vendarle (ponovno) odprto. Predvideno je, da bo pooblaščeni predstavnik zunanjega ministrstva volilno gradivo in imenike odnesel v Moskvo in jih po koncu volitev v zapečatenih ovojnicah vrnil v Slovenijo, pri čemer pa je treba upoštevati morebitna varnostna tveganja in nepredvidljive okoliščine do izvedbe volitev. J. P.

Nalaganje
Nazaj na vrh