Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z zidu žalovanja odstranili molitvene namene

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 08. 2021 / 14:02
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z zidu žalovanja odstranili molitvene namene
Judje molijo ob zidu žalovanja FOTO: Primož Jerman

Z zidu žalovanja odstranili molitvene namene

V pripravi na skorajšnji judovski praznični mesec tišri so včeraj v Jeruzalemu z zidu žalovanja odstranili na tisoče lističev z molitvenimi nameni, ki so jih v minulih mesecih v razpoke na zidu vložili verniki in obiskovalci.

Tradicionalno akcijo je spremljal rabin Shmuel Rabinowitz, pristojen za zid žalovanja, je po navedbah avstrijskega Kathpressa poročal tamkajšnji dnevnik Jerusalem Post. Ob tem je, kot je v navadi, molil za vse ljudi, ki so svoje prošnje za molitev zapisali na lističe.

Običaj vlaganja lističev z molitvenimi nameni v razpoke v zidu žalovanja po navedbah ustanove Western Wall Heritage Foundation sega najmanj tri stoletja v zgodovino. Med drugim so tovrstne lističe našli tudi v razpokah zidov v predorih vzdolž zidu žalovanja.

Običaj vlaganja lističev z molitvenimi nameni v razpoke v zidu žalovanja sega najmanj tri stoletja v zgodovino.

Omenjena organizacija vsak mesec prek ustreznega obrazca na spletni strani prejme prejme v povprečju 3.500 molitvenih namenov za zid žalovanja. Od izbruha epidemije koronavirusne bolezni lansko pomlad je na ta način v Jeruzalem »prispelo« več kot 100.000 molitvenih namenov z vsega sveta.

Pred judovskim novim letom, praznikom Roš hašana, ki se v letošnjem letu začne na predvečer 7. septembra, in pred praznikom Pashe z vseh judovskih svetih krajev odstranijo lističe z molitvenimi nameni. Po vmesni postaji v t.i. Genisi, odlagališču za izločene svete spise, jih po judovskem izročilu zakopljejo na Oljski gori.

Kupi v trgovini

Veliko partnerstvo
Duhovna rast
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh