Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Z ustvarjanjem spominjate na Stvarnika«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 21. 08. 2015 / 15:53
Oznake: Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Z ustvarjanjem spominjate na Stvarnika«

»Z ustvarjanjem spominjate na Stvarnika«

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je od ponedeljka, 17. avgusta, do danes ustvarjalo deset umetnikov v dobrodelne namene.

Na likovni koloniji Umetniki za Karitas, ki jo že 21 let organizira koprska škofijska Karitas na Vidmarjevi domačiji na Sinjem vrhu, je v tem tednu, od 17. do 21. avgusta, ustvarjalo deset umetnikov, sedem domačih umetnikov: Barbara Demšar, Črtomir Frelih, Lara Likar, Adel Seyoun, Karmen Smodiš, Lucija Stramec in Veljko Toman, iz tri umetnice iz tujine: Avstrijka Brigitte Kollegge in Makedonki Marija Efremova in Tanja Tanevska. Na koloniji je ustvarjalo tudi nekaj strokovnih sodelavcev, v četrtek, na dnevu odprtih vrat, pa so se jim je pridružilo še več deset umetnikov, ki so darovali svoja dela v dobrodelni namen. Udeleženci kolonije so darovali 43 likovnih del, vrednih 18.990 evrov, strokovni sodelavci so darovali 14 del, kar pomeni 10.320 evrov. Na dnevu odprtih vrat so udeleženci preteklih konij darovali 39 del, kar bo naneslo 30.405 evrov, drugi darovalci pa so ob dnevu odprtih vrat ali drugače na Sinji vrh prinesli 57 del, kar znese 5.540 eurov. Skupaj je torej na letošnji koloniji sodelovalo 92 avtorjev, s 153 deli, ko jih bodo prodali, pa se bo nabralo 65.255 evrov.

Na letošnji likovni koloniji so ustvarjali pod geslom »Veselite se življenja«, besed, ki jih je v duhovni oporoki zapisal pokojni terpevt in psiholog Bogdan Žorž. »Bil je zvest in delaven sodelavec Karitas. S kolonijo in prodajnimi razstavami želimo počastiti spomin nanj. Človek, ki dela dober, je nepozaben, zato smo se tako odločili. Z denarjem smo ustanovili sklad Bogdana Žorža za pomoč otrokom,« je povedala voditeljica dobrodelnega projekta Jožica Ličen in dodala, da vsi vemo, da otroci in starši kdaj potrebujejo pomoč sočloveka in tudi strokovnjaka. »Upam, da bomo z njegovimi izkušnjami, z njegovim sporočilom in delom lahko pomagali otrokom in staršem.«

Škof Bizjak: »«Tudi če človek živi veliko let, naj se vseh veseli«

Na prireditvi ob dnevu odprtih vrat je umetnike, sodelavce Karitas, prostovoljce in številne ljubitelje umetnosti pozdravil koprski škof Jurij Bizjak. »Slišali smo mlade, da ko je človek star, se več ne veseli življenja, meni je pa padel na pamet modri Salomon, ki pravi: Tudi če človek živi veliko let, naj se vseh veseli,« je nasmejal zbrane koprski škof in čestital organizatorjem za izbrano geslo in da so, kot je dejal, v obzir vzeli Bogdana Žorža in njegove besede, saj danes veselja do življenja primanjkuje. Škof je pozdravil umetnike in se jim zahvalil za njihovo pomoč kar s svetopismskimi besedami kralja Salomona: »Veseli se mladenič v dneh svoje mladosti, naj te tvoje srce razveseljuje. Hodi za hrepenenji svojega srca in za pogledi svojih oči. Vedi pa, da te za vse to Gospod pripelje pred sodbo.« Kakšno preprosto pravilo se mi zdi, je dejal škof in zaželel umetnikom in sodelavcem Karitas za dobrodelni prispevek in da med ljudi žarijo veselje do življenja.

Da kolonija z nastalimi deli in potujočimi razstavami ponese Sinji vrh in občino Ajdovščino v svet, je poudarila Jožica Ličen, zahvalila se je ajdovskemu županu Tadeju Beočanu za pomoč. Človekoljubno gesto umetnikov, "ki v kulturi neprijaznih časih posvetijo talent in čas ljudem v stiski", je pozdravil župan in dejal, da se po eni strani dogodka veselim, po drugi pa se je treba zamisliti, koliko občanov je pomoči potrebnih. »V umetninah, ki nastajajo, se vidi, da umetniki pustite del srca. To je pomembno sporočilo prejemnikom pomoči kot tudi nam, ki projekt podpiramo. In tistim, ki vodijo projekt. Z vsem dolžnim spoštovanjem do humanitarnih organizacij bi mi bilo kot županu ljubše, da ne bi bile potrebne. Namreč da bi bil obseg potrebnih pomoči v občini čim manjši. Na občini stavimo na prihodnost, ko bo vsak občan lahko delal in si ustavril dostojno življenje.«


Na dnevu odprtih vrat je zbrane umetnike in sodelavce Karitas, posebno Jožico Ličen, pozdravil škof Jurij Bizjak. prepeval je pevski zbor iz Grgarja. (foto Tatjana Splichal)

Matej Kobal se je poslovil, prišel je novi ravnatelj Slavko Rebec

Organizatorji kolonije so se na prireditvi na dnevu odprtih vrat poslovili od dolgoletnega ravnatelja škofijske karitas Koper Mateja Kobala, ki pa ostaja župnik na Otlici, kamor spada Sinji vrh, in bo tako še naprej povezan s kolonijo. Zbrane pa je nagovoril novi ravnatelj Slavko Rebec, ki je posebej pozdravil umetnike: »Hvala za vašo dobroto. In hvala za to, ker s svojim ustvarjanjem spominjate na Stvarnika. Prazno platno, kupček barv … in nastane nekaj lepega. To je kot takrat, ko ni bilo nič, in je nekaj nastalo. Umetniško ustvarjanje je odraz božjega.« Zahvalil se je predhodniku Mateju Kobalu, s katerim sta bila sošolca in se njune poti na duhovniški poti prepletajo, in Jožici Ličen, ki jo je imenoval kar »motorček« kolonije. Prvič je v vlogi ravnatelja pozdravil tudi sodelavce Karitas. »Ravnatelj – beseda pove, da naj bi bil to tisti človek, ki naj bi nekaj naravnal, uravnal. Prosim vas, da bodite vi moji ravnatelji in ravnateljice, se pravi naravnajte me na duh vašega dela, na stvari, ki jih počnete, zato da jih bom razumel in začutil, naravnajte me na skrbi, da bom tudi te čutil in da bomo lahko skupaj šli naprej. Želim se, da bi drug drugega naravnavali na pot dobrega in na pot, na katero nas kliče Bog.« Novi ravnatelj je zbranim zaželel, da bi se vsak hip veselili življenja: »Prepričan sem, da v dobrem in Bogu zvestem srcu je vsaj en razlog, da se veseli življenja.«


Slavko Rebec je prvič pozdravil v vlogi ravnatelja koprske Škofijske Karitas. (foto Tatjana Splichal)

Deset umetnikov je predstavila Anamarija Stibilj Šajn. »Kolonija je posebna, ima trde temelje, jasne cilje in dobro kondicijo. Stopamo v tretje desetletje,« je dejala Stibilj Šajnova. »Svežega vetra so dali koloniji novi likovni ustvarjalci. Svežega vetra in moči pa so dali tudi številni darovalci, zvesti vsa leta, številni novi. Kolonija živi in raste tudi na začetku novega desetletja.« Dejala je, da je bogastvo delovanja kolonije v raznolikosti, v prikazovanju širine likovnega sveta, kam vse v tem sodobnem svetu likovne umetnosti potujejo ideje, na kakšne likovne vizualne načine se uresničujejo misli, vizije in tudi sanje likovnih ustvarjalcev. »Vsak izmed avtorjev ohranja svojo ustvarjalno identiteto: ko pride na Sinji vrh jo morda oplemeniti z vsem novim in drugačnim ali pa novo in drugačno vsrka za kasnejša likovna realiziranja. Tistih, ki so se prepustili temu času in temu prostoru, teh je bilo kar nekaj; so bili pa tudi tisti, ki so v tem tednu na Sinjem vrhu, v miru in predanosti, morda še toliko bolj poglobljeno, sledili intimni vokaciji in nadaljevali svoje ateljejsko delo. Vsak posameznik je specifičen, se razlikuje od kolega,« je dejala likovna kritičarka.

Vsakemu od desetih ustvarjalcev je škof Jurij Bizjak podelil pisno zahvalo, Jožica Ličen jim je podarila protokolarno vino občine Ajdovščina, mlada umetnica Hana Karim pa je za vsakega izdelala keramični lonček.

Prireditev so z gledališko igro popestrili mladi z Gore, s pesmijo pa obogatil mešani zbor iz Grgarja.


Prireditev ob dnevu odprtih vrat je bila prvič v dveh desetletjih zaradi slabega vremena v prostorih Vidmarjeve domačije (foto Tatjana Splichal)


Do zadnjega kotička polno Vidmarjevo domačijo so s 15-minutno zabavno in poučno igrico do solz namejali mladi z Gore (foto Tatjana Splichal)

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh