Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z reformacijo smo Slovenci postali kulturni narod

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 10. 2015 / 13:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z reformacijo smo Slovenci postali kulturni narod

Z reformacijo smo Slovenci postali kulturni narod

Objava prvih slovenskih knjig, prevodi biblijskih besedil in prevod Svetega pisma so Slovence postavili na zemljevid evropskih narodov.
Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je v poslanici ob dnevu reformacije med drugim zapisal, da je začetek reformacije pomenil zgodovinsko priložnost. Objava prvih slovenskih knjig, prevodi biblijskih besedil in prevod Svetega pisma so Slovence po njegovih besedah postavili na zemljevid evropskih narodov, postali pa so tudi kulturni narod.

Po Filovih besedah je človek reformacije stopil na pot odkrivanja prve, prave krščanske vere na edinem temelju, ki je Sveto pismo. "S tem se je naučil nove samozavesti in namesto slepega sledenja avtoritetam Cerkve začel misliti z lastno glavo. Tako je krščanska reformacija 16. stoletja v sebi vsebovala močan impulz k svobodi in razvoju mišljenja, ki je za vedno spremenil versko podobo Evrope. Ta impulz se je do današnjega dne razvil v enega temeljev sodobne družbe: svobodo veroizpovedi in prepričanja," je zapisal Filo.

Po njegovih besedah smo Slovenci v času reformacije stopili na pot preobrazbe duha časa in ga znali povezati s potrebami ljudi. "Zaradi tega imamo Slovenci več razlogov, da se spominjamo dneva reformacije z državnim praznikom. Prav gotovo je glavni razlog za to neprecenljiv pomen dela Primoža Trubarja ter drugih slovenskih protestantov za nastanek in razvoj cerkve slovenskega jezika, našega slovstva, izobraženosti in kulture," je zapisal Filo.

"Razsežnost procesa reformacije izkazuje širino človekovega duha, ki nam je lahko za zgled v marsičem tudi danes. Njeno sporočilo je sporočilo reda in odgovornosti vsakega posameznika in sleherne institucije do našega človeškega bistva, do naše skupne kulture in do naše skupnosti," je poudaril.

Vse državljane je še pozval, naj jim sporočilo praznika zazveni kot resen razmislek in prizadevanje za izboljšanje skupne stvarnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh