Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z mano, s tabo,s slovenščino …

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 31. 07. 2024 / 13:27
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 15:05
Z mano, s tabo,s slovenščino …
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Z mano, s tabo,s slovenščino …

… je bil slogan letošnje 19. Mladinske poletne šole slovenščine, podmladka Poletne šole in Seminarja slovenskega jezika, literature in kulture, ki je letos praznoval že častitljivo 60-letnico.

Mladi in manj mladi z vsega sveta so se 14 dni družili na dopoldanskih tečajih slovenskega jezika, popoldne pa na skrbno pripravljenih dejavnostih spoznavali Slovenijo in slovensko kulturo. Pa naj še kdo reče, da za slovenski jezik ni zanimanja!

Po drugi strani pa slovensko javnost vedno znova delijo razprave in vprašanja o prisotnosti slovenskega jezika v javnosti, tj. na območju države, ki se je vzpostavila na slovenskem jeziku in kjer bi morala biti raba slovenskega jezika na vseh področjih javnega udejstvovanja in življenja samoumevna.

V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja sem v domačem kraju, ki je bil nekoč pod italijansko okupacijo, opravljala krajše ankete. Pri starejšem paru, generaciji mojih staršev, ki bi bil danes star dobrih 80 let, se je zataknilo pri pisanju. Gospa mi je v zadregi zaupala: »Z možem sva hodila v italijanske šole in ne znava prav pisati po slovensko. Obrazce in različne dopise nama vedno izpolnjujeta hčerki.« Danes vem, da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh