Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z Dobleharjem med Kregarjeve umetnine

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 08. 11. 2022 / 16:48
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2022 / 16:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z Dobleharjem med Kregarjeve umetnine
V Zavodu sv. Stanislava v galerijski sobi 4 hranijo več del t. i. Kregarjeve lirske abstrakcije, ki je trajala približno med leti 1958 in 1962; v tem času je so nastala najboljša in najbolj tipična »kregarjevska« dela. FOTO: arhiv Zavoda sv. Stanislava

Z Dobleharjem med Kregarjeve umetnine

Akademski slikar in duhovnik Stane Kregar je bil rojen 10. novembra 1905 in na njegov rojstni dan v okviru praznovanj ob godu zavetnika Zavoda sv. Stanislava obeležujejo tudi t. i. Kregarjev dan. Tako bodo letos na predvečer pripravili javno vodstvo po stalni zbirki Kregarjevih del.

Stane Kregar (1905 – 1973), akademski slikar in duhovnik.

Stane Kregar (1905 – 1973) velja za enega osrednjih slikarjev 20. stoletja. Ustvaril je kakovosten in obsežen posvetni in sakralni opus, ki zajema okrog 600 slik, likovno je opremil okrog 100 cerkva na celotnem slovenskem ozemlju, ilustriral je številna knjižna dela. V letih 1917 – 1925 se je šolal na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, po študiju na Akademiji likovnih umetnosti v Pragi (1930 do 1935) je na tej gimnaziji poučeval šest let, do nemške zasedbe.

Stane Kregar je ob posvetnem ustvaril tudi obsežen in kakovosten sakralni opus, s tabelnimi slikami, freskami, z grafiti, mozaiki, vitraji, s tapiserijami in cerkvenimi vezeninami je likovno opremil približno sto cerkva. Od tega je okrog 50 cerkva in drugih bogoslužnih objektov opremil z vitraji. FOTO: Zavod sv. Stanislava

V spomin na velikega gimnazijca in pozneje profesorja so po ponovnem delovanju Zavoda sv. Stanislava leta 1993 odprli stalno zbirko 85 Kregarjevih del, ki so jih Zavodu poklonili slikarjevi dediči. V zbirki so predstavljene značilne faze Kregarjevega dela, od nove stvarnosti, poetičnega realizma do abstraktnega slikarstva in nove figuralike iz 60. let. Njegova dela najdemo v različnih galerijskih in muzejskih zbirkah doma in na tujem, zbirka, ki jo hrani Zavod sv. Stanislava, pa velja za največjo zbirko Kregarjevih del. V sredo, 9. novembra, ob 17. uri bo obiskovalce po zbirki popeljal umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar, ki je zbirko tudi zasnoval.

Kupi v trgovini

Stane Kregar
Monografije
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh