Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z delom začenja nov urad za karizmatično prenovo

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 05. 2019 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2019 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Z delom začenja nov urad za karizmatično prenovo

Statuti urada CHARIS stopijo v veljavo na letošnje binkošti.

Na binkošti bo s svojim delom začel CHARIS, nov urad za Katoliško karizmatično prenovo, ki ga je Dikasterij za laike, družino in življenje na željo papeža Frančiška ustanovil 8. decembra lani. Njegov prvi moderator bo Jean-Luc Moens. Novi urad je poklican služiti vsem izrazom »toka milosti« Prenove. Njegovi statuti bodo stopili v veljavo 9. junija letos, na slovesni praznik binkošti, istega dne pa bosta dokončno prenehala delovati Katoliška bratovščina karizmatičnih skupnosti zaveze (znana kot Katoliška bratovščina) in Mednarodni urad katoliške karizmatične prenove. S tem se za mednarodno katoliško Prenovo začenja novo obdobje. Na izrecno željo svetega očeta CHARIS ni vodstveni organ, ampak urad, ki je v službi občestva.

Vodstvo CHARIS-a

Za CHARIS je odgovoren moderator, ki mu pomaga Mednarodni svet občestva, tega pa sestavlja 18 članov z različnih koncev sveta. Nekateri izmed njih predstavljajo celine, drugi pa različne stvarnosti karizmatične prenove. Za prvi mandat je vse člane imenoval Dikasterij za laike, družino in življenje. Prvi moderator je Jean-Luc Moens, poročen laik in družinski oče, ki je v karizmatično prenovo vključen že več kot 45 let. Prvi cerkveni asistent je na željo svetega očeta p. Raniero Cantalamessa, pridigar Papeške hiše.

CHARIS je na papeževo željo ustanovil Sveti sedež, da bi vsa Karizmatična prenova in Cerkev vedeli, kako ta tok milosti v polnosti pripada vesoljni Cerkvi. Ena izmed bistvenih točk, na katero je opozoril sveti oče, je pomen občestva, enosti v različnosti. CHARIS je v službi vsem karizmatičnim stvarnostim na svetu in nobena izmed njih nima prevlade nad drugimi. V nobeni državi na svetu nobena skupnost, skupina ali organizacija ne sme zahtevati, da bi vodila Katoliško karizmatično prenovo.

Novost: Narodni uradi občestva

Po novem statutu bo treba v vsaki državi ustanoviti Narodni urad občestva, ki bo združeval vse karizmatične stvarnosti, nobena izmed njih pa ne bo prevladala nad drugimi. V nekaterih državah bo to pomembna novost, saj so ponekod doslej nekatere karizmatične skupine sobivale, ne da bi med seboj gojile dejansko občestvo, včasih pa so se celo izključevale. V drugih državah obstoječa struktura kaže resnično občestvo in v tem primeru spremembe ne bodo potrebne. Nalogo oblikovanja različnih narodnih uradov bo prevzel CHARIS.

Krst v Svetem Duhu, enost, služenje ubogim

Statut CHARIS-a poudarja tri razsežnosti: širjenje krsta v Svetem Duhu, edinost kristjanov in služenje ubogim. Te razsežnosti so v služenju evangelizacije, h kateri Sveti oče vabi Prenovo in za katero si prizadeva. Papež prosi, naj vsa Cerkev spozna krst v Svetem Duhu, kar je nov korak za Karizmatično prenovo in nov izziv v služenju vesoljni Cerkvi.

Sveti oče tudi želi, da bi se Karizmatična prenova vrnila k svojim ekumenskim koreninam, kar pomeni, da si je treba dejavno prizadevati za edinost med kristjani. Ta razsežnost je bila zelo navzoča na začetku, vendar je na mnogih krajih počasi izginila. Na papeževo željo naj bi bila to zopet ena od prednostnih nalog Prenove.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh