Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z današnjim dnem podaljšanje epidemije

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 11. 2020 / 21:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2020 / 06:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z današnjim dnem podaljšanje epidemije

Z današnjim dnem podaljšanje epidemije

Janša: »Nekateri ukrepi bodo zagotovo veljali tudi še ob božiču, upajmo pa, da ne tako strogi.«

Vlada se je za podaljšanje epidemije odločila, ker se okužba med prebivalstvom še vedno hitro širi. FOTO: Tatjana Splichal



Danes začne veljati vladni odlok o podaljšanju epidemije novega koronavirusa za 30 dni, torej do 17. decembra. Vlada se je za ta korak odločila, ker se okužba med prebivalstvom še vedno hitro širi, je pa epidemija po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja pod nadzorom in bi ukrepe lahko začeli sproščati že čez dva tedna, konec novembra. Je pa, kot je dodal, še vedno zelo obremenjen zdravstveni sistem, saj je ta čas okuženih več kot 1000 zaposlenih, bistveno bolje ni niti v domovih za starejše, v katerih beležijo 800 okužb med zaposlenimi.

S ponedeljkom so vrata znova zaprle nenujne trgovine, ustavil se je tudi javni potniški promet. Isti dan so v Sloveniji beležili največje dnevno število smrti za posledicami koronavirusa in pridruženih bolezni doslej – umrlo je 45 bolnikov, skupno že 876 (od tega 84 % starejših od 74 let). Včeraj je bilo hospitaliziranih 1275 oseb, v intenzivni enoti se jih je zdravilo 209. Aktivnih primerov je nekaj manj kot 20.000, število potrjenih primerov pa je minuli teden preseglo 50.000 (do ponedeljka 56.937).

Janša: Ne z ukrepi in zakoni, temveč z razumom in solidarnostjo

Tudi o tem, kaj nas predvidoma čaka v prihodnjih tednih, je v sinočnjem pogovoru za Planet TV pojasnjeval predsednik vlade Janez Janša, ki je ocenil, da vladna ekipa s kapacitetami in okoljem, ki so ji na voljo, dela vse, kar lahko, ni pa trenutno v položaju, da bi lahko takoj storila tudi vse, za kar vidi, da bi bilo treba narediti. Po njegovem je komunikacija znotraj ekipe izjemno intenzivna, »verjetno ni vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala,« je izpostavil.


Čez dva tedna se bi lahko ukrepi začeli sproščati, napoveduje minister Tomaž Gantar. FOTO: Tatjana Splichal


»Že zdaj je jasno, da – ne glede na hitrost izdelave cepiv – do konca leta cepljenje ne bo napravilo takšne razlike, da bi lahko sprostili vse ukrepe. Nekateri bodo zagotovo veljali tudi med božično-novoletnimi prazniki. Upajmo pa, da ne tako strogi kot danes,« je Janša napovedal, kakšni so obeti za praznični konec leta. Državljane je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa: »Ne moremo ga ustaviti z zakonom ali ukrepom, lahko pa ga z razumom in solidarnostjo.«

Domove starejših bi pred okužbami lahko obvarovali le, če bi zaposleni nenehno ostali v domu, a bi s tem, tako premier, »ustvarili koncentracijska taborišča«. Sedmi protikoronski paket bo po Janševih napovedih namenjen tistim, ki so doslej izpadli iz ukrepov pomoči, torej športu, trgovini, hotelirstvu, ponovili pa bodo nekatere ukrepe za ranljive skupine državljanov, predvsem za upokojence z nizkimi pokojninami. Vlada si bo še naprej prizadevala za ohranjanje delovnih mest, v prvem valu so jih po besedah predsednika vlade zadržali okoli 150.000.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Kaže, da ves čas potrebujemo navodila in ukaze

Rdeča luč za javni promet in nenujne trgovine

Nova navodila škofov za prepreževanje epidemije

Pogled iz rdeče cone Doma sv. Jožefa v Celju

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh