Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzpon k svetogorski Kraljici

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 07. 08. 2024 / 13:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 16:41
Vzpon k svetogorski Kraljici
Sveta Gora nad Novo Gorico. FOTO: Vipavaskadolina.si

Vzpon k svetogorski Kraljici

Popotnik ali romar že od daleč opazi, da se nad Novo Gorico, Solkanom in dolino Soče kakor v nebo povzdigujeta dva čudovita vrhova. Višji je Sveta Gora, visoka 682 metrov, znana po svojih romarskih poteh.

Na vrhu stoji bazilika svetogorske Kraljice in ob njej frančiškanski samostan. Drugi vrh je Frančiškov hrib, le za nekaj metrov nižji. Na njem je čudovit kip svetnika iz Assisija. Oba vrhova sta razgledna, do njiju pa vodi več pohodnih poti, do Svete Gore pelje tudi cesta.

Eden izmed razlogov za začetek romanj na Sveto Goro naj bi bilo prikazovanje Božje Matere pastirici Uršuli Ferligoj leta 1539, ko ji je Marija naročila: »Povej ljudstvu, naj mi tukaj postavi hišo in me prosi milosti.« Ljudsko izročilo navaja, da oblasti niso verjele vidkinji in so jo celo zaprle v ječo graščine v Solkanu. Toda pastirica je bila čudežno rešena, zato so jo znova zaprli in tako trikrat. Naposled so le dojeli, da je nekaj na tem, in so Mariji postavili cerkev. Nad vhodom v cerkev so zapisali: »Jaz stojim na gori kakor prej! To se je potrdilo tu gori že večkrat

Med prvo svetovno vojno je na tem območju potekala soška fronta. 5. junija 1915 je v cerkev treščila prva italij...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh