Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzgojitelj odgovarja: je kdaj prezgodaj vzgajati malčke za ljubezen do domovine?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 06. 2024 / 13:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2024 / 16:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzgojitelj odgovarja: je kdaj prezgodaj vzgajati malčke za ljubezen do domovine?
Spodnje meje, kdaj začeti vzgojo za domoljubje, ni. FOTO: Tatjana Splichal

Vzgojitelj odgovarja: je kdaj prezgodaj vzgajati malčke za ljubezen do domovine?

Nikoli ni prezgodaj začeti vzgajati malčke za ljubezen do domovine, je prepričan vzgojitelj v Vrtcu Škofja Loka Jaka Radič.

Kot je Radič pojasnil na majskem pogovornem večeru Demos, družba, domovina v Škofji Loki, imajo v vrtcih zelo odprt program in zato vzgojitelji dokaj proste roke, vendar pa tako država kot vodstvo vrtca zelo spodbujata različne »domovinske« projekte za najmlajše.

Ljudske pesmi

»Imamo torej dovolj priložnosti tem malim otročičkom položiti čut do domovine v srce. Dobimo jih v takem obdobju, ko to lahko naredimo,« izpostavlja Jaka Radič in opozori na ljudsko petje, ki je v nekem obdobju domala izginilo, zamrlo in ga v vrtcih niso poznali.

Z lastnim zgledom

»Če tako vzgojitelji kot starši – tudi z lastnim zgledom – pokažemo otrokom, da je ljudsko petje lepo, bodo z veseljem prepevali. Otroci res radi pojejo ljudske pesmi, rajši kot druge, tudi drugače jih pojejo,« je prepričan vzgojitelj.

Okrepljen ponos

V vrtcu ljudske pesmi spodbujajo tudi, ko praznujejo slovenske praznike in jih spoznavajo na otrokom primeren način. Malči srkajo domoljubje že, ko samo vstopijo v prostor, kjer je zastava, ali ko vstanejo ob Zdravljici – že to krepi njihov ponos do domovine.

Tu smo doma

»Vsakič, ko zadoni Zdravljica, mi je lepo pri srcu, in skušam to predati tudi otrokom. Ne rabimo se truditi za to – če vidijo v nas, bodo tudi oni ponotranjili. Največ šteje, če jim privzgojimo, da so ponosni na naše simbole, na našo državo, domovino. Da vedo, da smo tukaj doma,« podčrta Radič.

Jaka Radič je vzgojitelj v Vrtcu Škofja Loka. FOTO: FB Jaka Radič

Ko Američan reče '4. julij' ...

Toda v isti sapi je kar malo žalosten, ko gleda, kaj se 25. junija dogaja po Sloveniji. Navrže primerjavo: »Vsi gledamo ameriške filme in vidimo, da ko Američan reče '4. julij', kar poka in igra srce vsem. Resda oni po ameriško naredijo šov iz tega, pa vendar …,« opozori.

Največji slovenski praznik

Spomni se, da sta pred osmimi leti z dobrim prijateljem na predvečer dneva državnosti sedela in modrovala, da je 25. junij dejansko največji slovenski praznik in da je največ, kar naša domovina premore, ravno to, da jo imamo. Tedaj sta razmišljala, kaj storiti, da bi to začutili tudi njuni otroci.

Zastava na avtu

»In odtlej gremo z družino vsak 25. junij na izlet po Sloveniji, jo raziskujemo, na avto damo zastavo, vrtimo izključno slovenske pesmi, pojemo zlasti ljudske in odkrivamo lepote naše domovine, jo spoznavamo in hkrati poudarjamo, da je to naše,« je še dodal.

Hvaležen vsem, ki so se borili

Ob koncu je Jaka Radič, očka in vzgojitelj, izrazil še veliko hvaležnost vsem, ki so se borili za samostojno Slovenijo in tudi za to, »da mi danes ljubezen do domovine sploh lahko prenašamo naprej na naslednje rodove«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh