Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzgoja za upanje

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 09. 2017 / 06:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vzgoja za upanje

Papež med splošno avdienco tudi o rušilnem potresu, ki je včeraj prizadel Mehiko.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu zagotovil svojo bližino prebivalcem Mehike, ki jih je prizadel rušilni potres. V tem trenutku bolečine moli za ljubljeni mehiški narod, je dejal med pozdravi špansko govorečim romarjem ob koncu avdience, med katerimi so bili tudi številni Mehičani. Frančišek je vse navzoče pozval k molitvi za žrtve potresa in vse reševalce.

V včerajšnjem rušilnem potresu v Mehiki je po navedbah tamkajšnje vlade življenje izgubilo najmanj 248 ljudi, med njimi mnogi v cerkvah, ki so se zrušile med tresenjem tal.



Današnja kateheza pa je bila spodbuda k življenju, upanju, sanjam in veri. Papež Frančišek je želel »kakor vzgojitelj, kakor oče«, neposredno nagovoriti mladostnike ali kogar koli, ki je odprt za učenje. Tako je nadaljeval cikel katehez o krščanskem upanju in današnji dal naslov Vzgajati za upanje.

Dejal je, da je svet prvi čudež, ki ga je naredil Bog, v naše roke pa je položil milost novih čudežev. Vera in upanje hodita z roko v roki in če verjamemo, da nas na koncu življenja čaka Bog, potem boj, ki ga bijemo tu doli, ni popolnoma nekoristen, saj v človeku utripa seme absolutnega.

Bog nas je ustvaril, da bi cveteli in gradili, delali za mir in ne prisluhnili tistim, ki sejejo sovraštvo in spore. Ljudje smo bili ustvarjeni za skupno življenje in spoštovati moramo pot vsakega posameznika, kajti vsakdo ima svojo zgodbo.

Papež je zbranim romarjem dejal, naj se ne bojijo sanj, predvsem sanj o svetu, ki se še ne vidi, a bo zagotovo prišel. Obenem pa moramo biti odgovorni do tega sveta in do življenja vsakega človeka. Vsaka krivica do reveža je odprta rana, ki zmanjšuje tudi naše dostojanstvo. Življenje se ne konča z našim bivanje, kajti na svet bodo prišle naslednje generacije, ki bodo nasledile našo in mnoge druge.

Boga moramo vsak dan prositi za dar poguma, saj je Jezus za nas premagal strah. V življenjski preizkušnji pomislimo, da pripadamo Jezusu in to nam bo odgnalo strah. Če pa se vendarle zmotimo, vstanimo, kajti delati napake je povsem človeško.

»Živi, ljubi, sanjaj, veruj«, tako papež Frančišek, »in z Božjo milostjo nikoli ne obupaj.«

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh