Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzgoja naj bo rast v odnosih in kulturi srca

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 08. 2018 / 10:04
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzgoja naj bo rast v odnosih in kulturi srca

Vzgoja naj bo rast v odnosih in kulturi srca

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je letos prvič pripravilo teden vzgoje, ki bo med 2. in 9. septembrom.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je letos prvič pripravilo teden vzgoje, ki bo med 2. in 9. septembrom. V teh dneh želi spodbuditi otroke, učitelje, katehete, starše, družine in javnost k razmišljanju o vrednotah šolanja, izobrazbe, vzgoje ter poštenega in odgovornega življenja in odnosov v družbi. Teden se bo sklenil z blagoslovom šolskih torbic po župnijah.

V petek, 31. avgusta, je na novinarski konferenci v galeriji Družina, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci predstavil svojo poslanico o vzgoji ob začetku šolskega leta, o dejavnostih v tednu vzgoje pa je spregovoril p. dr. Silvo Šinkovec.

Slišano naj vedno presoja tudi srce

Nadškof Zore je v poslanici spodbudil starše, učence in učitelje ter vse, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalni proces. Učencem je dejal, naj se ne uči samo njihova glava, naj vse slišano in prebrano vedno presoja tudi srce.

»Učite se vedno bolj spoznavati, kaj je dobro in kaj je slabo, kaj je pošteno in kaj je krivično, kaj gradi in kaj podira. Zato vam priporočam, da se o vsem naučenem pogovarjate s svojimi starši, ki vas imajo radi in vam bodo prav zaradi tega pomagali rasti.«

Kot rast je poleg pridobljenega znanja omenil tudi medsebojne odnose, kulturo srca in pripravo za življenje.


Učitelji, bodite avtoriteta

Učiteljem je dejal, naj bodo za učence avtoriteta, vendar ne v pomenu besede, pri katerem gre za prevlado, saj se to lahko sprevrže v spopad za veljavo, moč in vpliv. »Bolj bodite avtoriteta v etimološkem pomenu: tisti, ki uči, ki piše; torej tisti, ki svoje znanje in svoje poglede piše v duha učen-cev. Ali še bolje, bodite avtoriteta v smislu tistega, kar pomaga rasti.«

Otrok sam je pomembnejši od ocen

Z novim šolskim letom bodo imeli starši več obveznosti, manj časa za svojega otroka, več bo tudi nervoze. Nadškof je v poslanici staršem dejal, naj otrokom podarijo sami sebe in naj bo otrok pomembnejši od ocen. »Nikoli naj ne dobijo občutka, da so pomembne njihove dejavnosti ali njihovi uspehi, ne pa oni sami. Naj vedno čutijo, da jih imate radi zaradi njih samih, in ne zaradi njihovih dosežkov. Tudi na govorilnih urah in roditeljskih sestankih naj bo to v ospredju: kako je z otrokom, kaj doživlja in kaj potrebuje, ne pa kakšne ocene je dosegel. Skrb za otroka in ne za njegove ocene naj bo središče sodelovanja med vami in učitelji.«

Varnost v prometu in odnosih

»Teden vzgoje naj se začne z mislijo (Izjava o vzgoji) nadškofa, predsednika slovenske škofovske konference msgr. Stanislava Zoreta, nadaljuje prek razmišljanj, prošenj in molitev skozi ves teden. Zaključi naj se z blagoslovom šolskih torbic, ki pomeni vrh Tedna vzgoje in sovpada z začetkom katehetskega leta, torej z blagoslovom šolskih torbic,« je povzel p. Šinkovec in župnije spodbudil, naj ob koncu tedna blagoslovijo šolske torbe in otroke, da bi tako poudarili, da verjamejo v moč blagoslova in Božjega varstva.

»Svoje otroke želimo izročati v Božje roke, redno blagoslavljati in zanje moliti.« Poudaril je, da je varnost otrok v prometu, varnost pred nasilnimi vrstniki in tudi pomoč, da bi osebnostno rasli in postajali vedno bolj zreli, srečni in ustvarjalni ter oblikovalci zdravih skupnosti.

Učitelji in vzgojitelji iz različnih vzgojno izobraževalnih ustanov so za vsak dan v tednu vzgoje pripravili besedila za mašo: uvodno misel, nagovor po evangeliju in prošnje za vse potrebe. Društvo katoliških pedagogov Slovenije izdaja tudi revijo Vzgoja.

Ob koncu novinarske konference je nadškof Zore dodal, da je vzgoja vedno bolj izpodrinjena iz izobraževalnega procesa, zato je treba poudarjati njen pomen.

Bl. Anton Martin Slomšek – zavetnik učiteljev in katehetov

25. septembra 2004 sta Društvo katoliških pedagogov Slovenije in Slovenski katehetski urad blaženega Antona Martina Slomška razglasila za svojega skupnega zavetnika. Od takrat se ob njem zbirajo na Ponikvi in se mu na Slomškovo soboto, ta bo letos 22. septembra, priporočajo.

Foto: Jože Pavlič


Celotno poslanico, predstavitev tedna vzgoje in besedila za mašo najdete v priponki.

TEDEN VZGOJE, 2018, DKPS, za objavo.pdf

Videoposnetki s predstavitve tedna vzgoje:










Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh