Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse, kar moramo vedeti o letošnji Stični mladih

Za vas piše:
P. G.
Objava: 11. 09. 2024 / 07:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2024 / 08:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse, kar moramo vedeti o letošnji Stični mladih
Lani, na 42. Stični mladih, se je zbralo okrog 4200 mladih. FOTO: Katoliška mladina I Monika Rudolf

Vse, kar moramo vedeti o letošnji Stični mladih

»Zakaj On?« je geslo letošnjega festivala Stična mladih, ki bo 21. septembra. Zagnani prostovoljci ga snujejo že več mesecev, pred nedeljo in tednom mladih, ki se bo sklenil prav s festivalom, pa so predstavili podrobnosti.

»Zakaj On?«

Letošnja Stična mladih bo že 43. po vrsti, pripravlja pa jo skoraj 300 mladih prostovoljcev. Mladi od vsepovsod, pričakujejo jih več tisoč, se bodo zbrali pod geslom »Zakaj On?« in razmišljali o svoji veri. Matevž Mehle, voditelj Urada za mlade pri SŠK in direktor Katoliške mladine, je o izboru tokratne teme povedal, da je na načrtovanju mlad fant »izpostavil svojo izkušnjo, ko svojemu kolegu ni znal najboljše razložiti, zakaj pa on veruje. V obdobju odraščanja so mladi soočeni z dvomi o veri, o obstoju Boga, o Njegovi dobroti napram trpljenju v svetu.« Vendar dvom ni namenjen obupu, ampak poglobitvi vere, je dodal. »Bog se namreč daje najti tistim, ki ga iskreno iščejo.«

Novinarska konferenca pred tednom mladih. FOTO: Barbara Kastelec

Kako v Stično?

Vstopnice za dogodek so na spletni strani Stične mladih že dostopne v predprodaji po nižji ceni 12 €, na dan dogodka pa jih bo mogoče kupiti po redni ceni 15 €. Ob nakupu vstopnice si mladi lahko rezervirajo tudi sedež na vlaku, ki pelje iz Ljubljane. Večina obiskovalcev pa pride z avtobusi, ki jih organizirajo po župnijah oz. dekanijah. Udeležbo na Stični mladih je letos potrdila tudi predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar.

FOTO: Katoliška mladina

Pestro celodnevno dogajanje

»Letošnje srečanje bomo začeli z uvodnim programom ob 11.00 in nadaljevali s skupno sveto mašo ob 12.00, kjer bosta sodelovala priložnostno sestavljena zbor in orkester. Maševal in pridigal bo ljubljanski nadškof dr. Stanislav Zore,« je o prvem delu programa povedal Tadej Zalar, koordinator Stične mladih. Skozi ves dan bodo mladi imeli priložnost za sveto spoved in adoracijo, ves čas bosta na voljo hrana in pijača.

Na malem odru bodo nastopile raznolike zasedbe: Booom!, Eni od sedmih milijard in Horjulski kvintet.

Po sveti maši mladi prostovoljci in zanimivi gostje pripravljajo bogat popoldanski program, »ki bo poleg nastopov na malem odru, programa ulice, bogatega duhovnega programa v cerkvi in nemalo drugih aktivnosti vseboval tudi dva kroga delavnic po uro in pol,« je povedal Zalar. Za bolj tekmovalne bosta potekala celo športni turnir in tekmovanje v kmečkih igrah. Radovedni si lahko podrobnejši program že ogledajo na spletni strani sticna.net.

Večerni koncert bo zopet nekaj posebnega

Ob 18.30 se bo dan prevesil v večer. Na težko pričakovanem koncertu bodo sodelovali Stična bend, Rapha Worship in plesalci. Lovro Kavčič, koordinator skupnosti Rapha in član skupine Rapha Worship, je na tiskovni konferenci razkril pomenljivo podrobnost: tekom koncerta bo v ozadju na velikem zaslonu vidna gora. Zakaj? »Brez Boga je naša pot težka, zahtevna kot gora ali nekakšna ovira. Ko pa ugotovimo, zakaj On, zakaj sledimo Njemu, se gora odpre (tudi na ekranu) in je naša pot z Njim lažja, preprostejša,« je pojasnil simboliko. Koncert bo razdeljen na dva dela: prvi prinaša bolj umirjeno slavilno molitev, drugi pa živahnejšo.

FOTO: Katoliška mladina I Jakob Erhartič

Ne pozabimo na nedeljo mladih

Stična mladih pa ni »solo« dogodek, temveč vrhunec tedna mladih, ki se začne že to nedeljo – z nedeljo mladih. Ob tem je Mehle povedal: »Za nedeljo mladih je bila pripravljena knjižica, v kateri lahko župnije najdejo papeževo poslanico ob svetovnem dnevu mladih, predlog sodelovanja mladih pri sveti maši, molitev za mlade in katehezo v pripravi na nedeljo mladih.« Vse župnije je v imenu Urada za mlade spodbudil, da to nedeljo pri svetih mašah dajo poudarek na vlogi mladih v župniji in da jim pripravijo lepo praznovanje te nedelje.

Nalaganje
Nazaj na vrh