Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse dobro za god, papež Frančišek!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 04. 2020 / 11:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse dobro za god, papež Frančišek!
Danes goduje papež Frančišek, s krstnim imenom Jorge (Jurij) Mario Bergoglio. FOTO: Vatican Media

Vse dobro za god, papež Frančišek!

»Čudovito znamenje« svetega očeta: bolnišnice v Romuniji, Španiji in Italiji so v dar prejele »papeževe« ventilatorje.

V Cerkvi se danes spominjamo sv. Jurija, mučenca, na ta dan pa goduje tudi papež Frančišek, s krstnim imenom Jorge (Jurij) Mario Bergoglio. Ob tej priložnosti so danes dostavili večje število ventilatorjev in druge zdravstvene opreme v Romunijo, Španijo in Italijo, države, ki jih je epidemija koronavirusa posebej prizadela. Darovanje potrebne opreme, poleg ventilatorjev še zaščitnih mask in očal ter oblačil za zdravnike in zdravstveno osebje, je papež napovedal že 27. marca in se s tem odzval potrebam številnih bolnišnic. Sveti oče na današnji dan sprejema čestitke ob svojem prazniku z vsega sveta.

Papežev dar so prejele bolnišnice v romunskem mestu Suceava, italijanskem mestu Lecce in v španski prestolnici Madrid.

Papežev objem

To je »čudovito znamenje, ravno na ta dan, ko papež darov ne sprejema, temveč jih poklanja drugim«, je za spletni portal Vatican News povedal kardinal Konrad Krajewski, papežev »socialni delavec«, in današnjo dostavo potrebne zdravstvene opreme imenoval »papežev objem v težih razmerah za ves svet«. Romunija resnično potrebuje ventilatorje, v mestu Suceava je položaj izredno resen, saj je tam okuženih okoli 25 % celotnega prebivalstva v državi. Celotno mesto s še nekaterimi sosednjimi občinami je v karanteni, leži pa na najrevnejšem območju v Romuniji in celotni Evropski zvezi.

V Romuniji je doslej zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo že več kot petsto ljudi, skoraj 10.000 je okuženih. Ventilatorje in drugo opremo so danes prepeljali z letalom, na katerem je bila tudi skupina enajstih romunskih zdravnikov in šestih zdravstvenih delavcev, ki jih je vlada v Bukarešti 7. aprila poslala na pomoč osebju v bolnišnico v italijanskem mestu Lecce.

Za tri ventilatorje v Madridu je poskrbela tamkajšnja nunciatura, ki jih je skupaj s kardinalom Carlosom Osorom Sierro, nadškofom španske prestolnice, razdelila bolnišnicam v največji stiski. Država na Iberskem polotoku varnostne ukrepe in prepoved druženja podaljšuje do 9. maja. Dva ventilatorja je v bolnišnico v Lecceju danes dostavil kardinal Krajewski osebno. Na poti nazaj v Vatikan se je ustavil še v Neaplju, kjer je prejel zdravila za rimske reveže.

Čestitke papežu

Iskrene čestitke je papežu za god izrekel tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.


Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh