Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vsak nerojeni otrok je človek!« bo prvič odmevalo tudi v Kopru

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 09. 2024 / 06:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2024 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vsak nerojeni otrok je človek!« bo prvič odmevalo tudi v Kopru
Utrinek z lanskega Pohoda za življenje v Mariboru. FOTO: Jože Potrpin

»Vsak nerojeni otrok je človek!« bo prvič odmevalo tudi v Kopru

Začetek letošnje jeseni bodo v Sloveniji zaznamovali tudi trije zaporedni Pohodi za življenje.

Najdaljšo tradicijo ima seveda ljubljanski, ki bo letos na sporedu v soboto, 5. oktobra 2024, z začetkom ob 10. uri na Prešernovem trgu. Mariborski, ki so ga prvič uspešno izpeljali lanskega maja pod geslom Življenje je zakon!, bo teden dni prej, torej v soboto, 28. septembra 2024, od 10. ure dalje na Glavnem trgu. Prvič pa se bo pohod ustavil tudi na koprskih ulicah, in sicer to nedeljo, 22. septembra 2024, z začetkom ob 11. uri izpred Taverne. Zbirati se bodo začeli pol ure prej.

Za vse generacije

Kot obljubljajo prireditelji, bo program Pohoda za življenje v Kopru pester, vesel in zanimiv za vse generacije. V njem bo med drugim sodeloval preživeli postopka končanja življenja nerojenega otroka, med udeleženci bo tudi gostja iz Španije, pripravljajo pa tudi poseben program in presenečenja za otroke. Prvič bodo v živo predstavili pesem, ki je nastala ob letošnjem Pohodu za življenje. Kot so še podčrtali odgovorni, je dogodek prijavljen skladno z zakonom.


Najpogostejši vzrok smrti na svetu

Pohodi za življenje so barviti, veseli, vzgojni, izobraževalni in humanitarni dogodki z namenom spodbujanja veselja do življenja in pomoči mamam in očetom v stiski. Letošnji trije bodo potekali pod geslom Vsak nerojeni otrok je človek!, ker mora po mnenju prirediteljev to dejstvo priti v zavest ljudi, saj je končanje življenja nerojenega človeka daleč najpogostejši vzrok smrti na svetu. Letno tako po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umre okoli 73 milijonov ljudi, vseh smrti iz vseh razlogov na svetu pa je okoli 135 milijonov letno.

Zakaj v Koper?

Zakaj je pomembno v nedeljo priti v Koper? »Ker je to odlična preventiva za naše otroke, vnuke in druge sorodnike, da se bodo izognili tragični izkušnji splava. Sprejmite odločitev o prihodu, pogovarjajte se s svojimi otroki in mladostniki o tem, morda pripravite transparent in ga ponosno prinesite s seboj. Program bo lep, pester in živopisen, na kožo pisan vsem generacijam. Zato res prav vsi dobrodošli,« prijazno vabijo organizatorji.

Vsak pohod spreminja srca

Pohod za življenje je po njihovem tudi enkratna priložnost v letu, da »javno pokažemo, da nam gre za pravico do življenja nerojenih otrok, da se zavzemamo za pomoč mamam in očetom v stiski, tako da bi vsi spočeti otroci lahko zagledali luč dneva in lepoto sveta«. Kot je v komentarju v zadnji Družini (TUKAJ) zapisala voditeljica Pohodov za življenje Urša Cankar Soares, »vsak pohod spreminja srca in vzgaja nove generacije za življenje, to pa je tisto upanje, ki si ga želim za svoje otroke, da bodo vedeli, da vedno obstaja boljša možnost od splava«.

Ne moremo počivati, ko našim otrokom perejo možgane

In še: »Zakaj bi bilo treba letos spet organizirati pohod? Ker so od lani delali tudi na drugi strani. Zbrali so milijon podpisov, zagnali neko evropsko kampanjo, k njej vabili znane ljudi, Francozi so splav zapisali v ustavo … In naši mladi? Mislite, da niso opazili nič od tega? Ne moremo počivati, medtem ko našim otrokom perejo možgane, da je to, da se znebiš svojega otroka, pravica. Najmanj, kar lahko storimo za svoje mlade, je, da jih enkrat letno peljemo nekam, kjer bodo srečali še druge podpornike življenja od spočetja do naravne smrti.«

Župnikov blagoslov

Kot je nedavno, v pogovoru za Družino, ki ga lahko v celoti preberete TUKAJ, pojasnil vodja koprskih organizatorjev Martin Vuk, računajo, da bodo prvemu pohodu ob Obali sledili tudi drugi, in želijo, da bi pohod prerasel v splošno gibanje, ki bi spreminjalo in odpiralo srca ljudi, s čimer bi se posledično počasi spremenili tudi javno mnenje in politične odločitve. Odločili so se za nedeljski Pohod za življenje takoj po maši v koprski stolnici, ki bo ob 10. uri. Imajo tudi blagoslov tamkajšnjega župnika Primoža Krečiča.

Ni samoumevno

Vuk v imenu prirediteljev vabi vse ljudi dobre volje, vse, ki imajo radi življenje in so hvaležni mamam in očetom, da so se lahko rodili. »To, da smo bili rojeni, v zadnjih 50 letih v Sloveniji ni samoumevno, saj v povprečju 30 % generacij otrok sreče, da bi se rodili, ni imelo. Vabimo vse, ne glede na svetovni nazor in veroizpoved. Vrednota življenja je skupna vsem ljudem. Pridimo in vsem pokažimo, da je življenje lepo. Če naši starši ne bi razmišljali tako, nas danes ne bi bilo tu,« je še dejal Vuk.

Pismo spodbude škofa Sajeta

Udeleženkam in udeležencem Pohodov za življenje je v pismu spodbude novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje čestital in se najlepše zahvalil, da se javno zavzemajo za človeško življenje, ki je sveto in nedotakljivo, zato sta javno ozaveščanje in zavzemanje zanj pomembni za našo družbo. V času, ko opazujemo odvijanje številnih spopadov in vojn, se počutimo nemočni in bi se lahko predali malodušju, ker nas svetovni dogodki presegajo.

Pomemben korak k prizadevanju za mir

»Ob tej priložnosti mi prihajajo na misel pomenljive besede sv. Matere Terezije, ki je ob prejemu Nobelove nagrade za mir poudarila, da je 'danes največji uničevalec miru na svetu krik nedolžnega, nerojenega otroka'. Prepričan sem, da je Pohod za življenje pomemben korak k prizadevanju za mir. Vsem, ki ste pripravili ali se boste udeležili Pohoda za življenje 2024, se zahvaljujem, da spodbujate kulturo življenja in v slovenski družbi širite obzorje upanja. Naj vas Gospod blagoslavlja in spremlja,« je še zapisal škof Saje.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh