Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak človek v sebi hrepeni po Bogu in duhovni izkušnji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 09. 2020 / 08:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2020 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsak človek v sebi hrepeni po Bogu in duhovni izkušnji

Vsak človek v sebi hrepeni po Bogu in duhovni izkušnji

P. Anselm Grün: potrebujemo nove oblike, da bi nagovorili oddaljene od Cerkve.

Foto: arhiv Družine

Benediktinski pater in avtor prodajnih uspešnic, 75-letni Anselm Grün, je mirovanje v času koronakrize izkoristil za to, da se je posvetil novim temam. Trenutno se ukvarja z vprašanjem, kako se lahko vera, tudi brez Cerkve, torej brez bogoslužij, odraža v osebnem življenju. Kot poroča avstrijski Kathpress, je redovnik o tem vprašanju spregovoril v enem od podkastov. P. Grün je pojasnil, da pozna veliko ljudi, starih okoli 40 let, ki so se odvrnili od Cerkve, vendar so kljub temu »iskalci«. Velik izziv predstavlja vprašanje, »kako najti ustrezen jezik in obliko, da bi izrazili vero, ki bi nagovorila hrepenenje teh ljudi«.

Skupno obhajanje bogoslužij je seveda pomembno, saj se to ljudi dotakne, je poudaril benediktinski menih. Vsak človek, tudi tak, ki je oddaljen od Cerkve, po njegovem prepričanju v svoji notranjosti hrepeni po Bogu, po ozdravljenju, po duhovni izkušnji. To hrepenenje nagovoriti pa uspe le v primeru, »če v to verujem, če dobro prisluhnem sočloveku in vem, kaj se ga zares dotakne«. Ti ljudje v življenju večinoma iščejo smisel in trdno oporo.

Božji Duh veje tudi v času krize

Pomembna tema so vedno tudi odnosi, je dodal p. Grün, in težava: »Kako naj odnose živim na način, da bodo uspešni?« To sicer zveni bolj kot psihološko vprašanje, vendar je navsezadnje tudi duhovno, kajti ljudje od odnosov pogosto pričakujejo preveč. »Če čutimo, da nas Bog nosi v naročju, potem se lahko bolj sproščeno spustimo v odnose, ne da bi se ob tem ves čas preveč naprezali,« meni nemški menih.

Njemu samemu po lastnih besedah v tem obdobju vzbuja upanje dejstvo, da svet ni le v rokah virusa ali politikov, temveč tudi v Božjih rokah. »Tudi če je veliko stvari zunaj nas negotovih, imam v Bogu temelje, ki jih ni mogoče omajati niti uničiti,« je pojasnil priljubljeni avtor. Božji Duh veje tudi v času krize in ljudem prinaša nove možnosti, nove teme za premišljevanje, novo hrepenenje. Na ta način je mogoče tudi novo in odgovorno sobivanje. Ob krizi smo začutili, »da lahko drug drugega okužimo – v negativnem, pa tudi v pozitivnem smislu«.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh