Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vprašanje za papeža na letalu: Koga naj volijo državljani ZDA?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 14. 09. 2024 / 09:25
Oznake: Papež, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2024 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vprašanje za papeža na letalu: Koga naj volijo državljani ZDA?
Med letom iz Singapurja v Rim je papež Frančišek odgovarjal na vprašanja novinarjev. FOTO: Vatican Media

Vprašanje za papeža na letalu: Koga naj volijo državljani ZDA?

Kot smo poročali, je papež Frančišek v preteklih dneh obiskal Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur ter tako opravil najdaljše potovanje v svojem pontifikatu. Med letom iz Singapurja v Rim je odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Govora je bilo o obiskanih državah, Kitajski, papeževih prihodnjih potovanjih, tragediji vojne v Gazi in še čem. Eno od vprašanj se je nanašalo tudi na ameriške volitve in izbiro, ki je pred katoličani.

Novinarka Anna Matranga s CBS News je z ozirom na to, da se papež odločno zavzema za dostojanstvo življenja, vprašala: »Kaj bi ob bližajočih se ameriških volitvah svetovali katoliškemu volivcu, ki se sooča s kandidatko, ki podpira prekinitev nosečnosti, in kandidatom, ki želi deportirati 11 milijonov migrantov?«

Oba sta proti življenju

Papež je odgovoril: »Oba sta proti življenju: tisti, ki izganja migrante, in tisti, ki ubija otroke. Oba sta proti življenju. Ne morem se odločiti; nisem Američan in ne bom šel volit tja. Toda naj bo jasno: odrekanje možnosti migrantom, da delajo in so deležni gostoljubja, je greh, hud greh. Stara zaveza večkrat govori o siroti, vdovi in tujcu – migrantu. To so trije, za katere mora Izrael poskrbeti. Če ne poskrbimo za migrante, je to greh, greh proti življenju in človečnosti,« je podčrtal papež, ki je tudi sam potomec migrantov, in dodal, da je migracija pravica, ki je bila prisotna že v Svetem pismu in Stari zavezi.

Ne morem se odločiti; nisem Američan in ne bom šel volit tja.

Nato se je dotaknil še vprašanja splava. »Znanost pravi, da so en mesec po spočetju prisotni vsi organi človeškega bitja. Vse. Splav pomeni uboj človeškega bitja. Ne glede na to, ali vam je ta beseda všeč ali ne, je to umor. Cerkev ni zaprta, ker prepoveduje splav; Cerkev prepoveduje splav, ker ta ubija. To je umor; to je umor!« je večkrat ponovil.

Sirota, tujec, vdova

»In glede tega moramo biti jasni: pošiljati migrante stran, jim ne dovoliti rasti, jim ne dovoliti življenja, je nekaj napačnega, je krutost. Pošiljanje otroka iz maternice matere je umor, ker obstaja življenje. In o teh stvareh moramo jasno govoriti.« Brez 'ampak' in 'vendar', je še poudaril. »Obe stvari sta jasni. Sirota, tujec in vdova – tega ne pozabite.«

Kako moralno glasovati?

Novinarka je nadaljevala: »Vaša svetost, ali po vašem mnenju obstajajo okoliščine, v katerih je moralno dopustno glasovati za kandidata, ki podpira splav?« Papežev odgovor je bil, da v politični morali na splošno velja, da ni dobro ne voliti: »Človek mora glasovati. In izbrati je treba manjše zlo. Kaj je manjše zlo? Tista gospa ali tisti gospod? Ne vem; vsak mora razmisliti in se odločiti v skladu s svojo vestjo.«

Ob srečni vrnitvi v Rim se je Frančišek ustavil v baziliki Marije Velike. FOTO: Vatican Media

Ob vrnitvi tradicionalno k Mariji

Ob srečni vrnitvi v Rim se je Frančišek na poti z letališča Fiumicino ustavil v baziliki Marije Velike in se blaženi Devici v molitvi zahvalil za njeno varstvo med 12-dnevnim apostolskim potovanjem. Na oltar v gregorijanski kapeli je položil šopek rož.

Nalaganje
Nazaj na vrh