Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volitve v ZDA še niso odločene

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 11. 2020 / 12:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 21:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Volitve v ZDA še niso odločene

Tudi po volilnem dnevu so kritične katoliške teme še vedno brez odgovora.

FOTO: Pixabay

Po dnevu predsedniških volitev v Združenih državah Amerike še ni jasno, kateri izmed obeh kandidatov bo v naslednjih letih nadziral dogajanje v Beli hiši in ameriškem senatu, saj naj bi v zvezni državi Pensilvaniji štetje glasov za novega predsednika trajalo več dni, Georgia pa je napovedala še odločilni krog volitev v tamkajšnji senat.

Kot poroča ameriška katoliška agencija CNA, so se vse zgodnje napovedi izkazale za mnogo preuranjene, saj sta oba kandidata po doslej preštetih glasovih še vedno precej izenačena. Za oba naj bi bilo najbolj kritično glasovanje v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, kjer pa naj bi se štetje glasov precej zavleklo zaradi nepričakovano velikega števila po pošti oddanih glasovnic, kar je posledica trenutne epidemije novega koronavirusa. V ameriškem senatu lahko pride do sprememb še v prihodnjem januarju, ko bodo glasovali za enega izmed dveh najverjetnejših kandidatov za novega senatorja.

Predstavniški dom kongresa naj bi predvidoma ostal v rokah demokratov, zato bi bila minimalna večina pri glasovih republikancev v senatu ključnega pomena za preprečitev prevelikih sprememb v primeru Bidenove administracije.

Tako Biden kot Trump bosta potrebovala podporo senata

Tako Biden kot Trump bosta potrebovala podporo senata pri imenovanju novih članov kabineta in zveznih sodnikov, postopek, ki je v času zadnjega mandata postajal vse bolj konflikten, saj je Trump imenoval več kot dvesto novih sodnikov, od tega tudi tri na vrhovnem sodišču.



V primeru demokratske zmage v Beli hiši in senatu bi stranka prevzela ne prav pogost nadzor tako nad kongresom kot nad izvršno vejo oblasti ter sprožila številne zakonodajne spremembe glede občutljivih vprašanj, vse od podnebnih sprememb do priseljevanja. Kot piše CNA, pa bi jih premajhna večina v senatu prikrajšala za tripetinsko večino, ki jo senat potrebuje za prevlado nad zakonodajnimi ovirami. Demokrati bi na tem področju lahko poskusili uvesti nekaj sprememb, vendar bi izgubili ves manevrski prostor za morebitne napake, njihovi zmernejši člani pa morda ne bi bili pripravljeni podpreti tako spornih odločitev.

Med spornejšimi vprašanji finančna podpora splavu s sredstvi, namenjenimi odpravljanju posledic koronakrize …

Za obe stranki je trenutno najobčutljivejša tema pomoč v koronakrizi, demokrati v kongresu pa si ob vsakem tovrstnem ukrepu prizadevajo, da bi poleg vključili še dodatne olajšave v zakonodaji o splavu. Finančna podpora zagovornikom splava s sredstvi, namenjenimi odpravljanju posledic koronakrize, je eno spornejših vprašanj v ZDA že vse od začetka izbruha epidemije koronavirusa.

Podpornike življenja seveda skrbi, da bi demokrati nov paket koronapomoči v vsakem primeru namenili tudi financiranju organizacij, ki opravljajo splave, med njimi pa je najbolj »razvpita« mreža klinik Planned Parenthood.

… in zakon o enakih možnostih

Drugo prednostno vprašanje za demokrate predstavlja sprejem zakona o enakih možnostih, ki prepoveduje kakršno koli razločevanje na številnih področjih, vključno z vzgojo in izobraževanjem, razdeljevanjem javnih sredstev in socialnih stanovanj, podeljevanjem kreditov, zaposlovanjem in porotnim sistemom.

Kritiki tega zakona, med katerimi so tudi ameriški škofje, svarijo, da bi ta v zakonodajnem sistemu ustoličil ideologijo spola in ne bi v zadostni meri zaščitil ugovora vesti pri posameznikih in verskih organizacijah, ki nasprotujejo LGBT agendi, piše CNA.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh