Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volitve novega papeža pred 15. marcem?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 02. 2013 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Volitve novega papeža pred 15. marcem?

Benedikt XVI. se za dva meseca umika v Castel Gandolfo.

Volitve naslednika papeža Benedikta XVI. bi se lahko po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija pričele že prd 15. marcem. Natančni datum za konklave pa še ni določen, je p. Lombardi pojasnil minulo soboto na tiskovni konferenci v Rimu. Pravilnik o papeških volitvah sicer po zaključku posameznega pontifikata predvideva začetek glasovanja med 15. in 20. dnem po izpraznitvi sedeža, da bi s tem vsem kardinalom omogočili pravočasno pot v Vatikan. Če pa se izkaže, da se kardinali z volilno pravico lahko sestanejo že prej, bi bilo mogoče tudi datum dejanskih volitev malce premakniti.

Ob tem je potrebno preveriti, ali doslej veljavni predpisi, ki se jih samo po sebi seveda ne sme spreminjati, dopuščajo tudi temu ustrezno razlago, je pojasnil p. Lombardi. Razpravo o tem mora voditi Apostolska pisarna, ki v času izpraznjenega Petrovega sedeža vodi trenutne cerkvene posle in usklajuje pripravo na konklave. Na položaju apostolskega kamerlenga je trenutno vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

P. Lombardi je tudi pojasnil, da se bo papež po svojem slovesu 28. februarja za dva meseca – 'predvidoma do konca aprila' – umaknil v papeško letno rezidenco v Castel Gandolfu. 'Manj verjetno' je, da bi se Benedikt XVI. v času papeških volitev ali ob nastopu položaja svojega naslednika kakor koli pojavil v javnosti.

V papeški letni rezidenci bo Benedikt XVI. prebival v prostorih, ki jih je uporabljal že doslej, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik. Nekaj časa se je ugibalo, da se bo Benedikt XVI. naselil v palači Palazzo Barberini v bližini posestva v Castel Gandolfu. Trajni 'sedež' po upokojitvi Benediktu XVI. pripravljajo v samostanu 'Mater Ecclesiae' v Vatikanskih vrtovih. Kompleks trenutno preurejajo za potrebe kmalu nekdanjega papeža.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh