Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

[Volitve 2022] Na kratko: Pahor čestital Golobu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 04. 2022 / 22:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 22:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
[Volitve 2022] Na kratko: Pahor čestital Golobu
Jutri bodo že preštetim glasovom prišteti še glasovi po pošti. FOTO: Tatjana Splichal

[Volitve 2022] Na kratko: Pahor čestital Golobu

Predsednik Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital zmagovalcu volitev, predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu. Ta je sprejel predsednikovo vabilo na neformalno srečanje v predsedniški palači, ki bo v torek ob 13. uri, po njem bosta sogovornika v Kristalni dvorani podala izjavo za javnost.

Horvath ostaja poslanec madžarske …

Poslanec madžarske narodne skupnosti še za en štiriletni mandat ostaja Ferenc Horvath, ki je po večini preštetih glasovnic prejel 1984 oz. 58,32 % glasov, njegova izzivalca Mihael Kasaš in Otto Močnek pa 790 (23,22 %) oziroma 628 (18,46 %) glasov. Volilna udeležba je bila 59-odstotna.

… Žiža pa italijanske narodne skupnosti

Tudi dosedanji poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža je bil izvoljen za še en štiriletni mandat. Prepričal je 1098 oziroma 60,86 % volivk in volivcev, protikandidat Maurizio Tremul pa 706 oziroma 39,14 %. Udeležba je bila 68,76-odstotna. Žiža je napovedal tvorno sodelovanje z novo vlado.

V torek znani rezultati glasovanja po pošti

Danes okrajne volilne komisije preštevajo še glasovnice, prispele po pošti iz Slovenije, izidi bodo predvidoma znani v torek, ne bodo pa bistveno spremenili razmerij med strankami, ki so prestopile parlamentarni prag, morda pa bodo vplivale na izvolitev posameznih kandidatov. Za volitve po pošti se je prijavilo 1977 volivk in volivcev, po pošti je lahko glasovalo tudi 106 invalidov.

10 neparlamentarnih strank do državnega financiranja

Ker zakonodaja vsem strankam, ki so na volitvah dosegle vsaj 1 % glasov, omogoča financiranje iz državnega proračuna, bo to možnost lahko izkoristilo kar 10 strank, ki niso presegle 4-odstotne meje. Zanimivo: na prejšnjih volitvah pred štirimi leti so bile takšne le štiri neparlamentarne stranke.

Tanja Fajon ne bo več evropska poslanka

Predsednica SD Tanja Fajon bo po izvolitvi v državni zbor zaradi nezdružljivosti funkcij prekinila mandat evropske poslanke. Kdo jo bo nasledil, bo odvisno tudi od koalicijskih pogajanj z Gibanjem Svoboda, do njenega mesta pa so upravičeni Matjaž Nemec, Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič.

Svet Levice o ponujenem odstopu izvršnega odbora

Svet Levice se bo v prihodnjih dneh opredelil do odstopa izvršnega odbora stranke zaradi slabega volilnega rezultata. Koordinator Levice Luka Mesec je danes opravil pogovor s prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom, ki nima zadržkov, da s koalicijskimi pogajanji počaka na odločitev stranke, je poročala STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh