Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijev bo storil vse za obrambo Donbasa

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 28. 05. 2022 / 10:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2022 / 15:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kijev bo storil vse za obrambo Donbasa
Begunci iz Ukrajine še vedno potrebujejo našo pomoč. FOTO: Arhiv slovenske Karitas

Kijev bo storil vse za obrambo Donbasa

Ruske sile krepijo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, razmere v regijah Lugansk in Doneck pa so izjemno težke, je v petkovem večernem nagovoru opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinska vojska brani državo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, Kijev pa bo storil vse za obrambo Donbasa, je še zatrdil Zelenski. 

»Razmere v Donbasu so zelo, zelo težke. Varujemo svojo državo in delamo vse, da bi okrepili obrambo regije. Če okupatorji mislijo, da bosta Liman in Severodoneck njihova, se motijo. Donbas bo ukrajinski,« je dejal ukrajinski predsednik. 

Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Moskvo. 

Status mesta Liman v Donecku je nejasen, saj sredi ostrih spopadov proruski separatisti trdijo, da so ga zavzeli, medtem ko je ukrajinski generalštab v svojem zadnjem poročilu o razmerah navedel, da se boji okoli njega nadaljujejo. Ukrajinsko mesto Severodonetsk pa je skoraj popolnoma obkoljeno z ruskimi enotami, so v petek sporočile ukrajinske oblasti. 

Rusija: oporečniki na begu. 

Ruska vojska je v Donbasu okrepila ofenzivo, zato naj bi ukrajinske sile začele razmišljati o strateškem umiku na nekaterih frontnih črtah v vzhodni regiji, da bi se izognile obkolitvi. 

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je dejal, da je v mestu Severodonetsk dovolj sredstev za obrambo, vendar bi lahko prišlo do taktičnega umika ukrajinske vojske. V mestu je poškodovanih 90 odstotkov stavb, 60 odstotkov pa jih bo treba v celoti obnoviti. 

Nalaganje
Nazaj na vrh