Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna grobišča odslej pod obrambnim ministrstvom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 03. 2021 / 12:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2021 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna grobišča odslej pod obrambnim ministrstvom

Vojna grobišča odslej pod obrambnim ministrstvom

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

Področje vojnih grobišč se prenaša na ministrstvo za obrambo. FOTO: Tatjana Splichal



Minuli teden je državni zbor z veliko večino, s 63 glasovi podpore in 8 proti (poslanci Levice), sprejel novelo zakona o državni upravi, ki pristojnosti za opravljanje nalog glede vojnih grobišč prenaša z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na ministrstvo za obrambo, ki bo v ta namen ustanovilo Upravo za vojaško dediščino kot organ v sestavi ministrstva. Zakon sicer določa potrebne spremembe v opisu delovnih področij obeh ministrstev.

Vlada pa je dan pozneje določila besedilo predloga novele zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev in ga v državni zbor poslala s predlogom o obravnavi po skrajšanem postopku in o prenosu pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na obrambno ministrstvo, ki bo pristojno za izvajanje zakonskih določb in drugih nalog, povezanih z vojnimi grobovi, pokopališči in grobišči.

Zadolženo bo za vzpostavitev registra vojnih grobov, pokopališč in grobišč v državi in slovenskih v tujini, razvijalo in uveljavljalo bo enotne strokovne standarde za njihovo raziskovanje in urejanje. Z Inštitutom za novejšo zgodovino bo dopolnjevalo popis žrtev obeh svetovnih vojn s podatki o grobovih žrtev, s kulturnim ministrstvom, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in visokim predstavnikom za nasledstvo pa usklajevalo aktivnosti, je poročala STA.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh