Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo RTVS: »Novela zakona je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 11. 2022 / 11:56
Oznake: Vlada
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodstvo RTVS: »Novela zakona je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo«
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič. FOTO: Bor Slana/STA

Vodstvo RTVS: »Novela zakona je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo«

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič in predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki sodelujejo v referendumski kampanji, so na novinarski konferenci izrazili nasprotovanje noveli zakona o RTVS, ki da je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo.

Po mnenju Andreja Graha Whatmougha je novela zakona o RTV Slovenija, o kateri bodo volivke in volivci odločali na referendumu prihodnjo nedeljo, 27. novembra 2022, nedemokratična, ustavno sporna in neskladna z osnutkom akta o svobodi medijev, ki se na ravni EU usklajuje med državami članicami, hkrati pa novela po njegovem ne rešuje pravih težav hiše, povezanih z zastarelim načinom financiranja. Tako se finančna izguba iz leta v leto poglablja, ni več mogoče vlagati dovolj sredstev v program, zato prihaja tudi do ukinjanja oddaj, je direktorjeve besede povzela STA.

Nova sprejeta brez javne razprave

Tudi Gregorčič in Zalaznik sta opozorila, da je bila novela sprejeta brez javne razprave, brez sodelovanja plačnikov prispevka ali sindikatov. Po prepričanju dr. Petra Gregorčiča je njen glavni namen čim prej odstraniti organ upravljanja in ga zamenjati z »novimi, sebi lojalnimi« ljudmi, kar spominja na orbanizacijo. Po njegovem bo potrditev novele jasen signal vsakokratni novi oblasti, da lahko vodstvo zamenja, kar je nevaren precedens, ki zavod izpostavlja nevarnosti arbitrarnih posegov vsakokratne oblasti. Hkrati novela ne depolitizira organov upravljanja, saj – tako Gregorčič – imenovanje članov sveta »umika iz državnega zbora, kjer je vsem na očeh, v razne svete, ki jih tudi imenuje politika, niso pa izpostavljeni tako intenzivnemu javnemu nadzoru«.

Prikrita politizacija ali repolitizacija pod sloganom depolitizacije

Tudi Tom Zalaznik je prepričan, da se bo politika vselej pririnila v vpliven medij, »če ne skozi sprednja, pa skozi zadnja vrata. Pod sloganom depolitizacije se bo zgodila prikrita politizacija ali repolitizacija,« poudarja Zalaznik. Gregorčič pa se je odzval tudi na pozive skupine programskih svetnikov o razveljavitvi sklepa o prekinitvi ponedeljkove seje in da bi seje vodil njegov namestnik. Odvrnil je, da je prekinitev seje izglasovala večina v svetu, sam pa ne vidi težave, če bodo že pripravljen in usklajen programsko-produkcijski načrt za leto 2023 obravnavali po referendumski nedelji in se tako izognili njegovi politizaciji, je še poročala STA.

»Nedopusten poseg vlade« v referendumsko kampanjo

Vodstvo RTV Slovenija pa je v sporočilu za javnost opozorilo na »nedopusten poseg vlade« v referendumsko kampanjo in neupoštevanje vseh okoliščin pri izdajanju mnenj. Po mnenju vodstva ministrstvi za pravosodje in javno upravo v svojih mnenjih o referendumu nista upoštevali vseh relevantnih dejstev, v izogib nepopravljivim pravnim posledicam pa bi morala vlada upoštevati vsa ključna dejstva.

Vodstvo RTV Slovenija nasprotuje noveli zakona o RTVS. FOTO: Bogomir Štefanič

Brez preverjanja

RTV Slovenija je v sredo prek Sindikata novinarjev Slovenije prejela dopis pravosodnega in na izrecno prošnjo še dopis ministrstva za javno upravo v zvezi z referendumsko kampanjo, ki se nanašata na vprašanje sodelovanja Andreja Graha Whatmougha v referendumski oddaji, ki se je je želel udeležiti kot organizator referendumske kampanje – kot fizična oseba. »Vlada oziroma ministrstvi pred izdajo obeh dopisov nista v nobeni točki na RTVS preverili, ali in katera dejanja so bila morebiti opravljena v izogib že zgolj videza nasprotja interesov. Ker vlada tega ni storila, so že nastale pravne posledice,« je poudarilo vodstvo RTVS.

Napačna uporaba Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije

Mnenje vlade oziroma ministrstva za javno upravo je bilo namreč neposredni povod za preklic vabila Andreju Grahu Whatmoughu na ponedeljkovo televizijsko soočenje na nacionalki. Po mnenju vodstva hiše ministrstvi tudi napačno uporabljata peti odstavek 38. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki se nanaša tudi na primer generalnega direktorja RTV in ki naj ne bi imel, po mnenju vlade, nadrejene osebe oziroma predstojnika, kar »eksplicitno ne drži«. Predstojnik je v tem primeru predsednik programskega sveta RTV Slovenija, direktor pa je o nastalih okoliščinah obvestil programski in nadzorni svet RTVS in tako zagotovil dolžno ravnanje in preprečil že videz nasprotja interesov.

Nobeno ministrstvo, niti vlada, ni sodišče

»Nobeno ministrstvo, niti vlada, ni sodišče in ne sme posegati v referendumsko kampanjo, do česar je prišlo v tem konkretnem primeru. Ravno nasprotno: iz odločbe Ustavnega sodišča z dne 25. 1. 2018 izhaja, da mora javna oblast spoštovati načelo nevtralnega odnosa do referendumske kampanje. Ta zahteva izhaja tudi iz ustavne pravice iz 44. člena ustave, ki se lahko uresničuje zgolj ob skrbi za zakonito izvedbo referendumske kampanje in celovito poštenost referendumskega postopka,« je zapisalo vodstvo RTV Slovenija.

Nevtralni odnos do referendumske kampanje ni bil zagotovljen

Po njegovem torej iz navedenega izhaja, da so vlada oziroma ministrstvi v tem primeru s svojim ravnanjem nedopustno posegli v referendumsko kampanjo. »S tem, ko vpletene strani (RTV Slovenija) nista zaprosili za dejstva v zvezi z morebiti že opravljenimi dejanji za dolžno izogibanje nasprotja interesov, nista zagotovili nevtralnega odnosa do referendumske kampanje. Poleg tega pa sta ministrstvi kršili tudi ustavno pravico do izjave, ki izhaja iz 22. člena ustave,« je izjavo za javnost zaključilo vodstvo RTV Slovenija.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh