Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo po razstavi »V soju Ljubezni Boga«

Objava: 24. 08. 2020 / 09:21
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2020 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodstvo po razstavi »V soju Ljubezni Boga«

Vodstvo po razstavi »V soju Ljubezni Boga«

Razstava slik Mire Ličen v krstilnici v Piranu bo odprta še do 31. avgusta.

Foto: Ubald Trnkoczy

Še do prihodnjega ponedeljka, 31. avgusta, si je v krstilnici sv. Janeza Krstnika v Piranu mogoče ogledati razstavo slik »V soju Ljubezni Boga« vsestranske slikarke in restavratorke, domačinke Mire Ličen Krmpotić, ki se je tako poklonila jubileju, 100-letnici rojstva ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich. Več o razstavi in o avtorici, ki je maja praznovala 70 let življenja, si lahko preberete TUKAJ v prispevku Ksenje Hočevar.

Ličnova je od Chiare Lubich, s katero se je srečala kot gimnazijka, dobila »spoznanje, da je Bog Ljubezen, kar sem lahko skozi življenje gojila in poglabljala.« Ob zaključku razstave bo v petek, 28. avgusta 2020, ob 19. uri obiskovalcem v krstilnici omogočeno tudi vodstvo po razstavi slik. Vljudno vabljeni!

Takole pa je ob odprtju razstave v letošnji 30. številki tednika Družina zapisala Ksenja Hočevar:

Pirančanko Miro Ličen likovna umetnost že več desetletij umešča v krog najpomembnejših nadaljevalk tradicije primorskega kroga slikarjev ter slovenske sakralne in profane umetnosti. Ob svojem življenjskem jubileju se je s ciklom slik poklonila Chiari Lubich, ustanoviteljici Gibanja fokolarov, ob stoletnici njenega rojstva. Z razstavo, ki so jo odprli v soboto, 17. julija, v krstilnici piranske cerkve sv. Jurija, se slikarka želi, kot je dejal na odprtju Silvester Gabršček, »oddolžiti za dar Chiarine karizme, ki jo vse življenje spremlja, spodbuja, bodri, navdihuje … Razstava izraža slikarkino vodilo hvaležnosti za dar Luči, katere odsevi iz razstavljenih umetnin sežejo v današnji čas med nas.«


Mira Ličen s škofom Jurijem Bizjakom ob prejemu odličja sv. Jožefa. Foto: Tatjana Splichal


Da so v sodobni nacionalni likovni umetnosti redke likovnice, katerih ustvarjalni opus je v vsebinskem in tehnološkem smislu tako raznovrsten in večplasten, kot je od Mire Ličen, je na odprtju povedala likovna kritičarka Nives Movrin. »Njena slikarska avtopoetika – ne glede na vsebinsko opredelitev – je prepoznavna po vehementno barvitem in izpovedno ekspresivno občutenem izrazu, ki je vedno blizu abstraktnega, čeprav daje slutiti figuralno izhodišče, motivno vezano na genius loci bivanjskega ambienta ali na določljivo duhovno in versko tradicijo evropskega prostora.« Vsa njena dela, tudi razstavljena platna, ustvarjena v letošnjem letu kot intimni poklon Chiari Lubich, je dejala Movrinova, »predstavljajo globoko iskrene pripovedi o lastnih življenjskih izkustvih, o najbolj intimnem doživljanju preteklih obdobij ter seveda o skrajno osebnem odnosu in doživljanju globljih in višjih dimenzij duhovnega. So sublimacije njene neomajano globoke vere in iskrenega dojemanja religioznosti. Svetopisemska fabula se skozi avtoričin miselni in emocionalni proces zreducira v njeno prepoznavno linijsko kodo, preprosto in le spominjajočo na izvorno arhetipiko upodobljenih likov. Ta je v svojem bistvu njen psihogram, ki ga nadgradi in poudari s posebno skrivnostno transcendenco v vzdušju: razstava kot celota in posamezne podobe pa gledalca nagovarjajo mentalno in emocionalno ter mu dajejo možnost večplastnega doživljanja in kontemplacije.«

Akademska likovnica in restavratorka Mira Ličen je prejemnica številnih stanovskih nagrad, med drugim Steletove nagrade in priznanja Mira Šubica, letos ji je škof Jurij Bizjak podelil najvišje odlikovanje škofije Koper, odličje sv. Jožefa.

Na odprtju razstave pred piransko krstilnico sta nastopila glasbenika Murat & Jose. Razstavo spremlja trijezični katalog; na ogled bo do konca avgusta.

PREBERITE ŠE:

V soju Ljubezni Boga

Eloi, Eloi, lama Sabahtani?

Obiščite digitalno razstavo Križev pot

Krizmena maša v koprski stolnici

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh