Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodnik cerkve sv. Miklavža na Godešiču

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 10. 2020 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2020 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodnik cerkve sv. Miklavža na Godešiču

Vodnik cerkve sv. Miklavža na Godešiču

Letošnja žegnanjska – rožnovenska nedelja je bila na Godešiču še posebej slovesna.

Na žegnanjsko nedeljo na Godešiču. Foto: Tatjana Splichal


Letošnja žegnanjska – rožnovenska nedelja je bila v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču pri Škofji Loki še posebej slovesna, saj je ob tej priložnosti izšel umetnostnozgodovinski vodnik »Cerkev sv. Miklavža na Godešiču«, pod katerega se je podpisal umetnostni zgodovinar z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU dr. Luka Vidmar iz Gorenje vasi pri Retečah. Fotografije je prispeval France Stele, za oblikovno dovršenost je poskrbela Agata Stele, vodnik pa je izdalo Muzejsko društvo Škofja Loka ob finančni podpori Občine Škofja Loka, Krajevne skupnosti Godešič, župnije Reteče, soseske Godešič in osebnih darov. Pobudnik nastanka knjige je bil ključar in nekdanji predsednik Muzejskega društva Škofja Loka mag. Aleksander Igličar.


Od leve proti desni: župnik Branko Potočnik, fotograf France Stele, avtor dr. Luka Vidmar ter ključar in idejni vodja za nastanek knjige mag. Aleksander Igličar. Foto: Tatjana Splichal


Cerkev sv. Miklavža na Godešiču je sicer podružnična cerkev župnije Reteče, od letos združene s sosednjo župnijo Suha. Na zdajšnjem mestu je bila cerkev postavljena že v času romanike (12. ali 13. stoletje), pozneje pa večkrat pozidana. Po osamosvojitvi je bila v pripravah na tisočletnico Godešiča (2006) temeljito prenovljena, pozneje pa so bili restavrirani še oltarji, freske in križev pot. Največji biser cerkve so muzicirajoči angeli, ki so del freske Poslednja sodba na zahodni strani cerkve, ki je delo furlanskih freskantov iz okoli leta 1400.


Tudi Družina je bila zraven. Foto: Tatjana Splichal


Izdaja umetnostnozgodovinskega vodnika je zunanji simbol zaključka celovite prenove in restavriranja cerkve, njegova vsebinska predstavitev pa bo v sredo, 7. oktobra 2020, ob 19. uri pred cerkvijo na Godešiču. Vsebino bo predstavil avtor besedila dr. Luka Vidmar, ki bo po splošni predstavitvi udeležence popeljal na ogled cerkve in izluščil najpomembnejše umetnostno-zgodovinske stvaritve v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču.


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh