Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodič po jubileju

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 12. 2015 / 09:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vodič po jubileju

Knjiga »Jubilej, usmiljenje, Frančišek« pomaga bolje razumeti pomen svetega leta in slediti njegovim dogodkom.

»Jubilej, usmiljenje, Frančišek« je naslov knjige Angela Scelza, namestnika direktorja tiskovnega urada Svetega sedeža za novinarske akreditacije, ki jo je izdala Vatikanska založba in so jo minuli konec tedna predstavili v Rimu. Kot poroča Radio Vatikan, so na predstavitvi med drugimi sodelovali vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije nadškof Rino Fisichella in direktor tiskovnega urada Svetega sedeža p. Federico Lombardi.


Poudarek jubilejnega leta usmiljenja, v katerega smo stopili na včerajšnji praznik Brezmadežne, je predvsem na pomenu služenja drugim, posebej najbolj ubogim, v sporočilu avtorju ob predstavitvi knjige piše papež Frančišek. Po besedah kardinala Parolina sveti oče jubilej doživlja kot nujnost v Cerkvi našega časa, ki je poklicana na bivanjska obrobja.

To je prvi tematski jubilej v zgodovini. Usmiljenje je »Božja značilnost« tako v islamu kot v krščanstvu, zato bo sveto leto po kardinalovih besedah najverjetneje vključevalo trenutke srečanja med kristjani in muslimani. Po njegovem mnenju bi lahko poiskali oblike, kako pokazati pripravljenost obeh verstev za sodelovanje in uveljavljanje načela usmiljenja.

Jubilej je tudi priložnost, da bi v obdobju, zaznamovanem z grozo, s strahom in z nezaupanjem, zasnovali steze miru. Da bi storili to, kar nam vedno naroča Gospod: zlo premagali z dobrim. V povezavi s tem je vatikanski državni tajnik omenil tudi vprašanje varnosti. Poudaril je, da navkljub zaskrbljenosti prevladuje vedrina, ki izhaja iz izročitve v Božje roke. Obenem pa si seveda prizadeva, da bi uresničili vse ukrepe, ki bi omogočili nemoten potek dogajanja.

Rimski prefekt Franco Gabrielli je zagotovil, da jubilej za mesto Rim ne predstavlja nikakršnih težav. Poudaril je, da se zavedajo tveganj in izjemnosti dogodka, prizadevajo pa si ustvariti pogoje, ki bi meščanom vseeno omogočali nemoteno nadaljevanje z vsakdanjim življenjem.

Kot rečeno je za papeža Frančiška pomen jubileja predvsem v usmiljeni pozornosti do ubogih, do poslednjih, do vseh, ki jih je življenje postavilo na preizkušnjo. Knjiga Angela Scelza to izbiro ubogih na svojevrsten način poudarja preko ilustracij, ki so bile zaupane osebi s posebnimi potrebami. Ta odločitev opozarja tako na enakovrednost vseh človeških bitij kot na nujnost služenja drugim. Angelo Scelzo kot avtor svoje delo tako predstavlja kot koristen »vodič jubileja«, ki pomaga bolje razumeti pomen svetega leta in slediti njegovim dogodkom.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh