Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vložena zahteva za referendum

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 10. 2015 / 13:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vložena zahteva za referendum

Koalicija Za otroke gre je v DZ vložila zahtevo za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Foto: Tatjana Splichal

Koalicija Za otroke gre je v DZ vložila zahtevo za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, podprto z nekaj več kot 48.000 podpisi državljanov. Pričakujejo, da bo DZ referendum razpisal za eno od decembrskih nedelj. Sovoditelj koalicije Aleš Primc pa napoveduje strpno in "najlepšo kampanjo na svetu".

Kot sta ob prihodu v DZ v izjavi novinarjem poudarila voditelja koalicije Za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc, je danes dan ponosa za družino in slovensko demokracijo. Prepričani so, da bodo na referendumu zaščitili otroke, družino in svobodo. "Prinašamo več kot 48.000 podpisov pokončnih ljudi," je povzel Primc.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih namreč istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. Tako novela med drugim istospolnim parom omogoča tudi posvojitev otrok.

DZ je po besedah Primca koaliciji Za otroke gre postavil številne ovire, a se niso ustrašili, pač pa vztrajali. Koalicija Za otroke gre se zavzema, kot zagotavlja Primc, za Slovenijo srečnih otrok, ki bodo deležni ljubezni očeta in matere. "To bo kampanja o ljubezni matere in očeta, ljubezni otrok do matere in očeta ter o čudoviti dopolnjujoči se naravi in spolnosti moškega in ženske," je povedal. Zato je povabil na referendum, na katerem bodo, kot pravi, izkazali nasprotovanje krivičnemu zakonu.

Zevnikova je pojasnila, da zbrane podpise za referendum posvečajo spominu njihovih prednikov, materam, očetom in starim staršem. V njihov spomin so danes prinesli tudi svečo in cvetje. Zevnikova je tako kot bistvo kampanje izpostavila družinske korenine. "Iz starega starševstva kipijo cvetovi staršev in cvetovi otrok. To je cilj in lepota naše kampanje," je dejala in spomnila tudi na besede papeža Frančiška, da družino varujemo zato, ker je naša prihodnost.

Tudi poslanstvo koalicije Za otroke gre je po besedah Zevnikove prav v varovanju mostu med "koreninami in cvetovi, da bo še naprej možno spočetje otroka iz ljubezni med možem in ženo".
Predsednik DZ Milan Brglez je sicer v četrtek ocenil, da ne gre za družinski referendum. A Primc vztraja, da gre za družinski referendum, na katerem bodo odločali o "lepoti materinstva in očetovstva ter ljubezni otrok do matere in očeta".

DZ je novelo o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih sprejel 3. marca, a ni začela veljati zaradi začetka postopka za razpis referenduma. Nato je DZ 26. marca sprejel sklep, po katerem se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre pa se je na ta sklep pritožila na ustavno sodišče. Slednje je odločilo, da se sklep DZ razveljavi in da je torej referendum dopusten.

Rok za izvedbo referenduma je običajno med 30 in 45 dnevi po vložitvi zahteve, možno pa ga je razpisati tudi v roku do enega leta, če je predlog na ustrezen način utemeljen. O tem odloča DZ, in sicer po tem, ko se preveri ustreznost podpisov pod zahtevo za referendum. Referenduma pa nikakor ne more biti v božično-novoletnem času, torej med 25. decembrom in 1. januarjem, je v četrtek spomnil Brglez.

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh