Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada sprejela predlog PKP 8

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 01. 2021 / 06:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2021 / 06:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada sprejela predlog PKP 8

Vlada sprejela predlog PKP 8

Kaj prinaša osmi protikoronski paket, ki ga bo vlada v sprejem v DZ poslala po nujnem postopku?

FOTO: Tatjana Splichal



Predlog osmega protikoronskega paketa, ki ga je vlada sprejela na ponedeljkovi dopisni seji, med drugim predvideva podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila z možnostjo še dvakratnega enomesečnega podaljšanja in prevzem dela bremena dviga minimalne plače od delodajalcev na ramena države. Vlada bo zakonski predlog v sprejem v državni zbor poslala po nujnem postopku.

Omiliti in odpraviti posledice

Cilj predloga je omiliti in odpraviti posledice in vpliv epidemije na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, trga dela, socialnega in zdravstvenega varstva. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti med poglavitnimi ukrepi navajajo subvencioniranje minimalne plače v prvi polovici leta, v drugi pa razbremenitev delodajalcev pri plačilu prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju, je poročala STA.

Dvig minimalne plače

Za delodajalce je za plače delavcev, katerih plača ne dosega zneska minimalne plače (januarja dvig na 1024,24 evrov bruto), predlagana subvencija 50 evrov, določena za delo, opravljeno od januarja do vključno junija. Zakon določa tudi sorazmernost subvencije glede na obseg sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Do subvencije med drugim ne bodo upravičeni delodajalci, ki so (ne)posredni uporabniki državnega ali občinskih proračunov.


Na ministrstvu za delo poudarjajo, da bo prvo letošnje četrtletje primerljivo z zadnjim lanskim, pomembnejše okrevanje gospodarstva je pričakovati šele v drugi polovici leta. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida


Okrevanje šele v drugi polovici leta

Za plače in nadomestila plače, ki jih bodo delodajalci izplačali med julijem in vključno decembrom, pa bo najnižja osnova za plačilo socialnih prispevkov začasno znižana s 60 odstotkov povprečne plače na višino minimalne plače, s čimer se bo delno razbremenilo delodajalce. Na ministrstvu za delo poudarjajo, da bo prvo letošnje četrtletje primerljivo z zadnjim lanskim, pomembnejše okrevanje gospodarstva je pričakovati šele v drugi polovici leta, je poročala STA.

Odpravljanje neenakosti med delavci

Predlog PKP 8 odpravlja tudi neenakost med delavci, ki so pri decembrski plači prejeli plačilo za poslovno uspešnost in zato niso bili upravičeni do kriznega dodatka. Čeprav so ta mesec delali, so bili v drugačnem položaju v primerjavi s tistimi, ki so dobili plačilo za poslovno uspešnost izplačano v drugih mesecih, denimo januarja.

Kaj predlog še predvideva?

Med predlaganimi ukrepi so še solidarnostni dodatek za prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, vojne veterane in invalide po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov, enkratni solidarnostni dodatek za polnoletne dijake in solidarnostni dodatek za študente s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki se v tem študijskem letu izobražujejo na tujem visokošolskem zavodu. Predlog predvideva tudi zagotavljanje izvajanja podaljšanje obravnave, zdravstvene nege, fizioterapije in delovne terapije osebam, ki so prebolele okužbo s koronavirusom.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh