Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada prisluhnila pozivom verskih skupnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 12. 2020 / 12:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2020 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada prisluhnila pozivom verskih skupnosti

Vlada prisluhnila pozivom verskih skupnosti

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode začne veljati v soboto.

FOTO: Tatjana Splichal



Slovenska vlada je na sredini 44. redni seji izdala tudi Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji, s katerim to področje ureja na primerljiv način, kot so začasno omejene dejavnosti trgovin in knjižnic, torej ob upoštevanju zdravstvenih, varnostnih in higienskih omejitev.

Z odlokom se, kot so sporočili z vlade, kolektivno uresničevanje verske svobode omejuje tako, da verskim skupnostim nalaga zagotavljanje minimalnega možnega stika med člani verskih skupnosti, rednega prezračevanja ali ustrezne ventilacije verskih objektov, obveznega nošenja zaščitnih mask in razkuževanja rok ob vstopu v verske objekte in izstopu iz njih.

Verske skupnosti morajo pri svojih obredih zagotoviti: – minimalni možni stik med člani, – redno prezračevati verske...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 17. december 2020


Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, je omejeno na enega udeleženca (ali več oseb iz skupnega gospodinjstva, ki lahko sedijo skupaj) na 30 kvadratnih metrov. Osebe morajo ohranjati enoinpolmetrsko razdaljo, razen osebe iz skupnega gospodinjstva.

Odlok začne veljati 19. decembra

Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je število oseb v njem omejeno na enega verskega uslužbenca in udeleženca (ali več udeležencev iz skupnega gospodinjstva). Cerkev ali druga verska skupnost je dolžna zagotoviti spoštovanje pogojev in omejitev iz odloka, ki začne veljati v soboto, 19. decembra 2020.

Pred tednom dni je sicer ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) predsedniku vlade Janezu Janši poslal pismo s pričakovanjem, »da bo vlada odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov ter v skladu z ustavo ne bo nesorazmerno omejevala verske svobode.«
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Verska svoboda ni le individualna pravica

Epidemija podaljšana še za 30 dni

S torkom sproščanje ukrepov

Vlada podaljšala ukrepe

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh