Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada »politične korektnosti«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 11. 2015 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada »politične korektnosti«

Vlada »politične korektnosti«

Polovica ameriških študentov pred profesorji prikriva svojo vero.
Na katoliškem spletnem portalu Aleteia so pred kratkim objavili prispevek o ameriških univerzah, ki sodeč po izsledkih narodne raziskave študentom ne omogočajo zadovoljive svobode govora. Okoli polovica ameriških študentov namreč iz strahu pred vrstniki in profesorji ni pripravljena govoriti o svojem verskem prepričanju.

Če naj bi bile univerze kraji odprte izmenjave idej in svobodnega iskanja znanja, si v Združenih državah Amerike zaslužijo negativno oceno. Sodeč po narodni raziskavi, ki je preverila mnenje ameriških študentov o svobodi govora na univerzah in kampusih, polovica študentov iz strahu pred vrstniki in profesorji ni pripravljena govoriti o svojem verskem prepričanju.

Raziskavo je naročila univerza Yale, izvajalec pa je preko spleta 800 študentov povprašal o njihovem mnenju glede prvega ustavnega amandmaja, ki določa svobodo govora, in kako razumejo svoje pravice, pravila govora, akademsko svobodo, opozorila, politično korektnost in intelektualno raznolikost.

49 % sodelujočih je dejalo, da pogosto občutijo strah pred izražanjem svojih prepričanj, če se ta razlikujejo od profesorjevih. Okoli 63 % izprašanih je izjavilo, da politična korektnost na kampusu bodisi »predstavlja veliko težavo« (19 %) ali pa je »malce zapletena« (44 %). Večina, 53 %, je povedala, da so profesorji večkrat izrabili čas, namenjen predavanjem, za predstavljanje svojih pogledov na stvari, ki se ne tičejo študija.

Nekaj izsledkov raziskave so ameriški mediji označili kot »zaskrbljujoče«. Več kot polovica študentov se strinja s predpisi, ki posameznim fakultetam določajo pravila govora tako za študente kot profesorje. 63 % študentov se strinja s predpisom, da so profesorji dolžni opozoriti na vsebine, s katerimi se morda ne strinjajo. 35 % jih trdi, da prvi amandma ameriške ustave ne brani pred »sovražnim govorom«, 30 % pa jih meni, da je prvi amandma že zastarel.

53 % študentov meni, da je večina profesorjev in lektorjev strpna do različnih mnenj v predavalnici, okoli dve tretjini pa sta prepričani, da njihova ustanova na splošno bolj podpira liberalne ideje in prepričanja in ne toliko konservativnih. 36 % jih ugotavlja, da je njihova fakulteta enako strpna do vseh prepričanj.

72 % ameriških študentov si želi, da bi si morala njihova univerza bolj prizadevati za raznolikost mnenj v predavalnici in na kampusu. Okoli 90 % se jih strinja, da se tudi iz mnenja, s katerim se ne strinjajo, lahko marsikaj naučijo in spoznajo kaj novega.

Vir: John Burger / www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh