Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vitanje: nadškof Cvikl blagoslovil obnovljeni oltar

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 09. 2024 / 08:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2024 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vitanje: nadškof Cvikl blagoslovil obnovljeni oltar
»Podružna cerkev sv. Vida je zdaj obnovljena v večji meri kot marsikatera župnijska cerkev,« je zapisal nadškof Cvikl. FOTO: FB/Alojzij Cvikl

Vitanje: nadškof Cvikl blagoslovil obnovljeni oltar

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl je na 22. nedeljo med letom blagoslovil obnovljen glavni oltar v podružni cerkvi sv. Vida v Vitanju, kot je sporočil na družbenih omrežjih.

Na slovesnosti se je zbralo veliko število ljudi, po nadškofovih navedbah so bili med njimi tudi mnogi donatorji, ki so prispevali k obnovi oltarja. Podružna cerkev je zdaj obnovljena v večji meri kot marsikatera župnijska cerkev, za kar gre zasluga ključarjema in skupnosti, ki živi okoli sv. Vida in čuti močno povezanost s to cerkvijo, je nadškof zapisal v kratkem poročilu.

Obnovljeni oltar. FOTO: FB/Alojzij Cvikl

Pomembno je čisto srce

V pridigi je izpostavil vrnitev k odlomkom iz Markovega evangelija, natančneje 7. poglavja, kjer se Jezus sreča s farizeji, množico in učenci. Ob tem je poudaril prehod iz zunanjosti na notranjost, na srce: Jezus namreč v omenjenem odlomku uči, kaj pomeni biti »čist« in »omadeževan«, ter razloži pomen tradicije in razmerja med zunanjim in notranjim.

Nadškof Cvikl se je pripeljal z zapravljivčkom. FOTO: FB/Alojzij Cvikl

Jezusov nauk poudarja, da nas ne more omadeževati to, kar pride od zunaj, temveč to, kar izhaja iz človeka, iz njegovega srca. Srce je središče človekovega notranjega življenja, kjer se oblikujejo misli, čustva, odločitve in odnosi z Bogom in bližnjimi, je pojasnil nadškof Cvikl. Pomembno je ozdraviti srce, ki je izvir vsega resničnega zla in onesnaženja v svetu.

Nadškof Cvikl prihaja na slovesnost. FOTO: FB/Alojzij Cvikl

Zahvala in povabilo

Obnovljen glavni oltar sv. Vida je srce cerkve in predstavlja Kristusa, ki je križ in žrtev hkrati. Blagoslov oltarja pomeni, da je posvečen v službo in čast Bogu ter je vabilo skupnosti, da se daruje kot Bogu prijetna daritev, piše mariborski nadškof in se v objavi zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri obnovi cerkve, »bodisi osebno, materialno ali z molitvijo«.

Zahvala vsem sodelujočim. FOTO: FB/Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl zapis zaključi s povabilom, »naj obnovljena cerkev sv. Vida postane še vidnejše znamenje Božje prisotnosti med nami, še posebej v času, ko smo preveč zatopljeni v skrbi tega sveta. Svetniki, kot je sv. Vid, so nam še naprej v oporo in navdih, da bi tudi mi ostali zvesti Bogu do konca.«

Nalaganje
Nazaj na vrh