Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visoka cena za tretjega otroka pri vietnamskih katoličanih

Objava: 20. 07. 2009 / 08:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Visoka cena za tretjega otroka pri vietnamskih katoličanih

Katoličani v Vietnamu plačujejo visoke globe za kršitev vladne politike dveh otrok v družini

Katoliški prebivalci vietnamskih vasi se trudijo spoštovati cerkveni nauk o kontracepciji kljub visokim globam, ki jim jih predpisuje vlada, ker ne spoštujejo državne politike dveh otrok v družini. Visoke globe plačujejo kot dokaz svoje zvestobe nauku katoliške Cerkve.

Od leta 1994, ko je vlada predstavila svoj ‘program za načrtovanje družine’, prebivalcem Vietnama ni dovoljeno imeti več kot dva otroka v družini. Tistim, ki dva otroka že imajo, nudijo kontracepcijska sredstva ali pa brezplačno opravijo poseg vazektomije. Družine z več kot dvema otrokoma morajo vladi z določeno količino riža plačati globo.

Številni katoličani se trudijo ostati zvesti nauku Cerkve, nekateri pa so se vendarle morali zateči k uporabi kontracepcijskih sredstev, saj si preprosto ne morejo privoščiti plačila visoke kazni. Za ameriško tiskovno agencijo so spregovorili prebivalci vasi v provinci Thua Thien-Hue.

44-letna Catherine Pham Thi Thanh je morala vladi ‘plačati’ 3800 kg riža, saj ima šest otrok, starih od dve do petnajst let. V njeni družini letno pridelajo okoli 700 kg riža, denar pa zaslužijo s prodajo riževega žganja in prašičev, ki jih redijo. Za tretjega otroka je morala ‘plačati’ 300 kg riža, za četrtega 600 kg, za petega 900 kg in za šestega 2000 kg.

Leta 2007 se je odločila za uporabo materničnega vložka, da bi družini prihranila 3800 kg riža, ki bi ga morala ‘plačati’ v primeru sedme nosečnosti. Leta 2005 so namreč vaške oblasti zasegle imetje družine, ki si ni mogla privoščiti plačila globe.

50-letna Anna Pham Thi The je mati sedmih hčera, starih od dve do devetindvajsetih let. Tudi ona se ukvarja s proizvodnjo riževega žganja in vzrejo prašičev. Pravi, da je pripravljena plačati globo za še več otrok, ker si njen mož želi sina.

Joseph Nguyen Van Chanh, župnijski duhovnik v vasi Huong Toan, je povedal, da je že 90 % od njegovih 1200 župljanov moralo plačati globo, ker zvesto sledijo nauku katoliške Cerkve. O naravnem načrtovanju družine in o naravni kontracepciji pa mlade pare poučijo na tečajih priprave na zakon.

Vietnamska politika dveh otrok je bila v deželi pred kratkim medijsko izpostavljena, ko je vietnamski predsednik vlade oglobil izvršnega direktorja letalske družbe Vietnam Airlines ob rojstvu tretjega otroka. Število prebivalcev v Vietnamu se bliža 86 milijonom, letno pa se poveča za 1,12 milijona.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh