Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Virus pride kot tat, ko ne pričakuješ«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 10. 2020 / 11:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2020 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Virus pride kot tat, ko ne pričakuješ«

»Virus pride kot tat, ko ne pričakuješ«

Pričevanje iz samoizolacije: župnik Klemen Jager je v torek izvedel, da je zbolel za koronavirusno boleznijo 19.

Klemen Jager je tudi nekdanji zmagovalec festivala Ritem srca. FOTO: Tatjana Splichal

Na petkovi novinarski konferenci na sedežu vlade je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore na vprašanje o trenutnem številu slovenskih duhovnikov, okuženih z novim koronavirusom, odgovoril: »Trenutno je v karanteni 6 duhovnikov, 5 je okuženih, eden je umrl.« Včeraj ponoči je za posledicami koronavirusa in pridruženih bolezni kot prvi slovenski duhovnik umrl Franc Godec, ki je več kot tri desetletja deloval v župniji Kranj-Primskovo.

Sporočilo na facebooku

Med tistimi duhovniki, ki so ta čas v samoizolaciji, je tudi Klemen Jager, župnik v župnijah sv. Miklavž nad Laškim, sv. Marjeta pri Rimskih Toplicah in sv. Jedert nad Laškim, ki je v torek zvečer prek družbenega omrežja in župnijskih strani javno potrdil okužbo. »Danes sem bil obveščen, da je bil moj test na covid-19, ki sem ga opravil včeraj, pozitiven. Po naročilu NIJZ sem obvestil osebe, s katerimi sem bil v bližnjem stiku, prav tako to obvestilo velja za vse, ki v zadnjih treh dneh nismo bili v bližnjem stiku. Sem v 14-dnevni karanteni. Do nadaljnjega ne bo verouka. Maševal bom v zasebnosti. V tem obdobju bom skušal poskrbeti za nadomeščanje glede obhajanja sv. maš, v kolikor to ne bo mogoče, bodo sv. maše odpovedane. Se priporočam v molitev. Vse dobro, ostanite zdravi,« je zapisal Jager.

»Čutim, da je konkretno sočutje živo«

Njegove objave na družbenem omrežju so spodbudile številne odzive sočutja in podpore, kar nekaj župljanov mu je obljubilo tudi molitveno podporo. »Seveda, mnogi so bili presenečeni in – verjemite mi – tudi jaz nisem pričakoval. Nekaj jih je tudi izrazilo svoje strahove, ker so bili v stisku z mano. Predvsem so se ustrašili zase, za svoje bližnje, za starejše – ali morajo tudi oni v karanteno. Ker smo ljudje različni, so bili tudi odzivi različni. Kar nekaj župljanov in drugih ljudi mi je prek sporočil velikodušno ponudilo pomoč in so na razpolago, če bi kaj potreboval iz trgovine ali za prehrano. To mi zares veliko pomeni, ker čutim, da je konkretno sočutje živo. Čutim, da marsikdo moli zame, dobro misli,« je za Družino svojo hvaležnost poudaril župnik Klemen Jager.



Klemen Jager je tudi župnik v župniji sv. Marjeta pri Rimskih Toplicah. FOTO: Ivo Žajdela

Podpora in molitev duhovnikov

Tudi od kolegov župnikov je bil deležen sporočil podpore. »Ker živim še z dvema duhovnikoma, sem bil in sem še deležen njune skrbi in pozornosti, prav tako tudi gospodinjine. Nekaj duhovnikov me je poklicalo z vprašanjem, kako sem, nekaj se jih je odzvalo na mojo objavo na facebooku z željo po čim prejšnjem okrevanju in zagotovitvijo molitve, nekaj jih je preprosto zanimalo, kako prenašam to soočanje z virusom,« je vtise strnil Jager, sicer tudi nekdanji zmagovalec festivala Ritem srca.

Maše v zasebnosti, molitev, knjige, klavir, filmi …

Trenutno se počuti dokaj dobro, čuti še bolečine v mišicah nadlahti in ramenskega obroča, nekoliko okrnjen je okus. In kako si krajša čas v 14-dnevni samoizolaciji? »Maševal bom, molil, prebral kakšno knjigo; ko bom boljši, bom pospravil nekatere stvari, igral bom na klavir, pogledal kak film,« našteje Klemen Jager in za konec vernike takole nagovori: »Virus pride kakor tat, takrat, ko ne pričakuješ. Pazite nas in na druge, upoštevajte preventivne ukrepe, molite, izročite se v Božje roke in močno verujte, da je Gospod z nami tudi v tem času.«

Poživimo molitve za vse, ki se spopadajo z boleznijo

Klemnu Jagru in ostalim obolelim Slovenkam in Slovencem želimo dobro in hitro okrevanje. Ob tem še enkrat izpostavimo nadškofovo povabilo iz nedavne poslanice, naj poživimo in okrepimo molitve in prošnje za vse tiste, ki se spopadajo z boleznijo, še posebej za bolnike, njihove svojce in tiste, ki skrbijo zanje, ljubeče pa Boga prosimo za vse umrle. »Tudi to oblikuje občestvo med nami.«


Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh