Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vinko Bokalič, nadškof slovenskih korenin, imenovan za primasa Argentine

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 07. 2024 / 13:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2024 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vinko Bokalič, nadškof slovenskih korenin, imenovan za primasa Argentine
Nadškof Vinko Bokalič. FOTO: Marjan Pogačnik

Vinko Bokalič, nadškof slovenskih korenin, imenovan za primasa Argentine

Papež Frančišek je škofijo Santiago del Estero v Argentini povzdignil v nadškofijo, za njenega prvega nadškofa pa imenoval msgr. Vinka Bokaliča Igliča CM, dosedanjega škofa istega sedeža, in mu podelil naslov primasa Argentine.

Vest o pomembnem napredovanju cerkvenega dostojanstvenika slovenskih korenin so danes sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža.

Nadškof Bokalič, nekdanji pomožni škof v Buenos Airesu (iz obdobja, ko je nadškofijo argentinske prestolnice vodil papež Frančišek), je bil za ordinarija v škofiji Santiago del Estero imenovan decembra 2013 in je tretji škof ordinarij slovenskega porekla v Argentini. Nedavno je skupaj z bratom, lazaristom Jožetom, obiskal Slovenijo. V pogovoru za naš tednik je pripovedoval o tamkajšnji slovenski skupnosti, ki ga je oblikovala, razmerah v Argentini, nadškofu Jorgeju Bergogliu (sedanjem papežu Frančišku), ki mu je bil kot pomožni škof več kot tri leta tesen sodelavec, ter razmerah v svoji škofiji, veliki za štiri Slovenije.

Preberite tudi: Grem med ljudi, ne sedim veliko na škofiji

Vinko Bokalič se je rodil 11. junija 1952 v Buenos Airesu, v družini slovenskih staršev Vinka in Pavle, rojene Iglič, ki sta v Argentino prišla leta 1949. Oče je bil doma iz Mengša, mati pa iz Prevoj. Vinko je po vstopu v skupnost lazaristov študiral teologijo v argentinski prestolnici in tam 1. aprila 1978 prejel duhovniško posvečenje. Novo mašo je obhajal v slovenski vasi v Lanusu skupaj z bratom Jožetom, ki je bil posvečen deset mesecev pred tem v Ljubljani. Vinko je ostal v argentinski provinci, Jože pa se je pridružil slovenskim lazaristom, čeprav je v Sloveniji deloval le nekaj let.

Škof Bokalič s sorodniki v Mengšu med obiskom v Sloveniji leta 2010. FOTO: Jožef Pavlič

Vinko Bokalič je večino svojih duhovniških let preživel v Buenos Airesu, kjer je skrbel za mladinsko pastoralo, bil je rektor semenišča, župnik in nazadnje vizitator Misijonske družbe v Argentini. Vmes je bil tri leta misijonar v škofiji Goya. Papež Benedikt XVI. ga je 15. marca 2010 - sočasno z imenovanjem Stanislava Lipovška za celjskega škofa - imenoval za pomožnega škofa v Buenos Airesu. V škofa ga je 29. maja 2010 posvetil tedanji nadškof Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio, sedanji papež Frančišek. V tej službi je bil dve leti kot pomožni škof argentinske prestolnice njegov tesen sodelavec.

Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh