Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vijolice

Za vas piše:
Bernarda Strgar Schulz
Objava: 01. 02. 2023 / 09:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 13:07
Vijolice
FOTO: B. S.

Vijolice

Vijolice so neprecenljive drobne cvetlice, ki nas razveseljujejo s cvetovi najrazličnejših barv in tudi z lepim listjem.

V naravi je razširjenih okoli 500 vrst trajnic, enoletnic in listopadnih polgrmov, ki rastejo na najrazličnejših rastiščih po svetu. Rastejo v gorah, kakor tudi ob morju, na Arktiki in v tropskih deželah. Poznamo jih tudi kot sobne rastline.

Vijolice, ki spadajo med trajnice in rastejo po vrtovih, najlepše uspevajo na sončnih in polsenčnih rastiščih, v odcednih tleh, ki zadržujejo dovolj vlage. Ponavadi jih sadimo kot pokrovne rastline. Ker se hitro razraščajo in se tudi uspešno same sejejo, jih sadimo tudi na bolj problematična mesta pod visokimi drevesi in velikimi grmovnicami. Lepe so v družbi praproti in drugih trajnic za senco. Izmed različnih vrst vijolic je verjetno najbolj poznana dišeča vijolica,  Viola odorata. Ta drobnocvetna vijolica zraste v višino le 5–10 cm. Na koncu cvetnih stebel se marca in aprila razvijejo cvetovi v vijoličasti, redkeje v beli barvi. Listi so pritlični, temno zeleni in imajo nazobčane robove. Rastlina se lepo razrašča in je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh