Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vietnamska Cerkev želi iz ustave črtati prevlado komunistične partije

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 03. 2013 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vietnamska Cerkev želi iz ustave črtati prevlado komunistične partije

Vietnamska škofovska konferenca podpira peticijo intelektualcev in borcev za človekove pravice, ki želijo iz ustave črtati omenjeni člen.

Stalni svet Vietnamske škofovske konference podpira pobudo, da bi iz ustave črtali člen, ki določa prevlado komunistične partije v Vietnamu. Škofje si tudi prizadevajo, da bi celotno osnovno zakonodajo iz leta 1992 revidirali. Trideset škofov iz šestindvajsetih škofij je tako podprlo spletno peticijo, v kateri njeni pobudniki že več tednov zahtevajo konec enostrankarske prevlade v državi.

Poteza vietnamskih škofov je v senci konklava, ki se začenja jutri, ostala skorajda neopažena, vatikanska agencija AsiaNews pa jo opisuje kot 'pogumno' in nadvse tvegano: 'kršenje tabuja' je bilo doslej vedno kaznovano z izjemno visokimi zapornimi kaznimi. Številni opazovalci domnevajo, da se za peticijo pravzaprav skrivajo nekateri člani 'vsemogočne' komunistične partije, ki želijo na ta način odvrniti pozornost od notranje strankarskih konfliktov in pomiriti vse večje nezadovoljstvo prebivalstva, ki se že nagiba k povzročanju nemirov.

Škofje pa poudarjajo, da si suverenosti ne zasluži komunistična partija, pač pa vietnamsko ljudstvo; in nemogoče je, da bi partija in njeno vodstvo imeli večjo moč kot tamkajšnja predsednik in premier. Vietnamska osnovna zakonodaja je nujno potrebna prenove, saj v trenutni obliki povzroča številne družbene probleme.

Na prvo mesto škofje postavljajo četrti člen ustave in poudarjajo, da je povsem nedopustno z ustavo trajno zagotoviti vodstvo ene same stranke. Subjekt in politična avtoriteta je vietnamsko ljudstvo. Izvoljeni politiki bi morali ljudstvu za svoje ravnanje odgovarjati.

Toda zgolj z odpravo tega člena po mnenju vietnamskih škofov ne bo rešeno še prav nič. Ustave nikoli niso prilagodili spremembam, h katerim se počasi nagiba vietnamsko ljudstvo, zato bi bila potrebna temeljite prenove, so prepričani škofje. Pri tem imajo v mislih predvsem temeljne pravice do svobode govora in prepričanja (26. člen), svobode v znanosti in umetnosti (43. člen) ter svobode veroizpovedi (25. člen).

Prav tako bi bilo potrebno na novo določiti razmerje med vodstvom kommunistične partije ter predsednikom in premierjem. Dežela je trenutno v nekakšni prehodni fazi; ljudje zahtevajo 'enakost, svobodo in demokracijo', kot je že konec januarja pojasnil škof Paul Nguyen Thai Hop. Nguyen državljane spodbuja, naj podprejo zgoraj omenjeno peticijo.

Že konec januarja so škofje Paul Nguyen Thai Hop iz škofije Vinh, trenutni predsednik narodne komisije 'Pravičnost in mir', škof Joseph Nguyen Chi Linh iz škofije Than Hoa ter številni vietnamski duhovniki podpisali peticijo za ustavno reformo, katere pobudniki so tamkajšnji intelektualci in borci za človekove pravice. Peticijo je doslej podpisalo že več kot 3.500 ljudi, med njimi tudi nekdanji vietnamski pravosodni minister Nguyen Dinh Loc.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh