Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vidim Kraljico, v nebesa vzeto

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 07. 08. 2024 / 08:50
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 13:35
Vidim Kraljico, v nebesa vzeto
Cerkev Marije zavetnice. Fotografija je simbolična. FOTO: Ivo Žajdela

Vidim Kraljico, v nebesa vzeto

Skrivnost Marijinega vnebovzetja, ki je bila sredi preteklega stoletja razglašena za dogmo, je že od prvih stoletij krščanstva navdihovala številne umetniške upodobitve.

O Mariji nikoli ne moremo povedati dovolj (De Maria numquam satis), je znana misel svetega Bernarda, ki sporoča, da je človeška govorica prešibka za opis njene veličine. In kar velja za besedo, velja tudi za likovno podobo.

Umetnost, ki nagovarja upanje

Evangeljski opisi, apokrifni viri, razodetja in pobožnosti, ob tem pa tudi različne zgodovinske in kulturne okoliščine so skozi čas spodbudili skoraj neprešteven nabor likovnih izrazov in motivov, ki upodabljajo posamezne prizore iz Marijinega življenja ali svetniškega posredovanja. Med njimi so najpogostejši tisti, v katerih je Marija upodobljena skupaj s svojim Sinom (rojstvo, pietà, na nebeškem prestolu kot sedež modrosti). A tudi, kadar nastopa sama, nas njena pripoved usmerja k Njemu. Upodobitev Marijinega vnebovzetja morda ni najpogostejša, je pa dogodek izjemno priljubljen med kristjani, ki v poveličanju Marije, umrljivega bitja, najdemo upanje, da je prostor v nebesih pripravljen tudi za nas. Za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh