Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Videm pri Ptuju: Svečana predaja ikone Kraljice Frančiškove družine

Za vas piše:
Jožef Kozel
Objava: 01. 07. 2024 / 09:17
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2024 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Videm pri Ptuju: Svečana predaja ikone Kraljice Frančiškove družine
Iz Slovenije bo ikona zdaj potovala v Romunijo. FOTO: J. K.

Videm pri Ptuju: Svečana predaja ikone Kraljice Frančiškove družine

V nedeljo, 30. junija, je romanje po Sloveniji končala ikona Kraljice Frančiškove družine. Nastala je leta 2018 v Litvi v času priprav na 3. evropski kongres Frančiškovega svetnega reda in Frančiškove mladine. 17. marca 2018 je bila posvečena in je začela romati po evropskih bratstvih OFS in FRAMA.

Letošnje leto je leto spomina na vtisnjenje ran sv. Frančišku, kar se je zgodilo na gori La Verni 17. septembra 1224. Zato smo še posebej veseli, da je prav ob tem jubileju ikona potovala po Sloveniji, od Primorske preko bratstev ljubljanske pokrajine do Štajerske.

Ikona Kraljice Frančiškove družine je nastala leta 2018 v Litvi.

Zadnje mesto obiska je bil Videm pri Ptuju, kjer smo jo slovesno predali predstavnicama Frančiškovega svetnega reda iz Romunije, po kateri bo potovala do Generalnega kapitlja OFS, ki bo novembra v Rimu. Tako potuje že šesto leto. Prinesla nam je blagoslov, veselje, nam poglobila vero ter okrepila našo medsebojno povezanost.

Ikona je po Sloveniji potovala od februarja. FOTO: J. K.

Simbolika ikone 

»V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela« (Jn 1,1-5). V temi se je prikazal božanski prostor. V ikoni je ta prostor omejen z rdečo črto okoli okvirja. Rdeča barva pomeni božanskost. Ta sveti prostor je božanski, kar predstavlja zlato. Luč sveti v temi.

Ikona je prisotnost Boga, ki prebiva med nami.

Tema so dnevi našega življenja: zmedeni, hiteči, zahtevni. Ikona je luč, ki sveti v tej temi. Ikona je prisotnost Boga, ki prebiva med nami. Ta božanska svetloba preoblikuje in razsvetljuje vse, kar nas obdaja. Vsak trenutek se lahko odločimo, da nas ta svetloba zajame.

Marija in Kristus 

Podoba na ikoni ni naturalistična, saj je vse preoblikovano z Božjo svetlobo, ki jo predstavlja zlato ozadje. Avreola (lat. nimbus) pomeni svetost, to je življenje po Božjem Duhu. Velike odprte oči so znak pozornosti. Majhna zaprta usta simbolizirajo čaščenje v tišini. Dolg in tanek nos je znak usmerjenosti navzgor k Bogu. Ikona Kraljice Frančiškove družine spada v vrsto ikon Matere Božjega usmiljenja.

FOTO: J. K.

Ikona Kraljica Frančiškove družine

Ikona Kraljice Frančiškove družine (lat. Regina Familiae Franciscanae) izraža poseben odnos ljubezni med Materjo in Sinom, s poudarkom na njeni človečnosti. Kristus je upodobljen s križem v avreoli, s katerim izraža svojo ljubezen do človeštva. Dete Jezus nosi svetlo tuniko, obrobljeno z zlatim trakom, klavusom. To nakazuje, da je dojenček Vladar, Gospodar sveta, ki ima moč nad vsem stvarstvom. Modre in rdeče pike na tuniki simbolizirajo Njegovi dve naravi: človeško in božansko. Jezusovo oblačilo je pretkano z zlatimi nitmi, ki predstavljajo njegovo kraljevsko božanstvo.

Ikona v sebi skriva veliko pomenljive simbolike. FOTO: J. K.

Marija nosi modro tuniko (modra je barva človeštva) in omofor – dolg plašč, ki pokriva glavo in ramena. Je rdeče barve, ki simbolizira Božjo milost in polnost, v katero je ovita. Trije križi, ki spominjajo na zvezde, na Marijini glavi in ramenih kažejo, da ostaja Devica pred, med in po porodu. Marija posluša naše molitve in posreduje za nas pri svojem Sinu. Marija nas usmerja k Jezusu in nas vodi k njemu.

Na dnu ikone vidimo v treh avreolah tri najpomembnejše svetnike vseh treh redov Frančiškove družine. V sredini je sv. Frančišek Asiški, desno sv. Klara Asiška, levo pa sv. Elizabeta Ogrska. To so ustanovitelji treh redov Frančiškove družine: prvega, drugega in svetnega reda. V 9. členu Vodila OFS piše: »Devico Marijo, ponižno Gospodovo služabnico, pokorno Njegovim besedam in navdihom, je Frančišek obdal z neizrekljivo ljubeznijo in jo določil za varuhinjo in priprošnjico svoje družine.«

Skupinska fotografija ob predaji ikone. FOTO: J. K.

Skupaj s svetim Frančiškom izročimo Kraljici sebe, svoje družine, bratstva in vso Frančiškovo družino. Molimo z besedami svetega Frančiška:

Pozdravljena, sveta Gospa,
presveta Kraljica,
Božja mati Marija.
Ti so vedno Devica,
izbral te je najsvetejši Oče nebeški
in te posvetil z najsvetejšim ljubljenim Sinom
in Svetim Duhom.
V tebi je bila in je
vsa polnost milosti
in vse dobro.
Pozdravljena, Gospodova palača!
Pozdravljena, njegovo šotorišče!
Pozdravljena, njegova domovanje!
Pozdravljena, njegovo oblačilo!
Pozdravljena, njegova dela!
Pozdravljena, njegova mati!
In vse ve, svete kreposti,
ki se po milosti
in razsvetljenju Svetega Duha
izlivate v srca verujočih,
da jih iz nevernih spreminjate v Bogu zveste.

Počaščeni smo, da smo lahko na Vidmu pri Ptuju ikono predali sestram OFS iz Romunije. Ta ikona simbolizira upanje, ljubezen in mir, ki ga vsi potrebujemo. Spominja nas na pomen miru v naših srcih in skupnostih ter nas poziva, naj si sredi konfliktov in nemirov prizadevamo za razumevanje in medsebojno spoštovanje.

Ta ikona simbolizira upanje, ljubezen in mir, ki ga vsi potrebujemo. FOTO: J. K.

Ta daritev tudi krepi vez med našimi narodi, saj simbolizira prijateljstvo in solidarnost. Naj nas navdihne, da si skupaj prizadevamo za mir, blaginjo in srečo. Naj Kraljica miru, ikona Frančiškove družine, izprosi pri Bogu blagoslov in mir. Bog blagoslavljaj Romunijo, Slovenijo in vse narode po svetu, da bi živeli v miru in slogi. Naj bo ta ikona luč k harmoniji.

Kupi v trgovini

Novo
Brat Frančišek
Svetniki
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh