Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vid Snoj: Postila za Davida

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 21. 03. 2023 / 10:35
Oznake: Družba, Knjiga, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2023 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vid Snoj: Postila za Davida
Michelangelov David. FOTO: theartpostblog.com

Vid Snoj: Postila za Davida

Založba KUD Logos je izdala knjigi, ki ju podpisuje Vid Snoj. Prva je prevod dela Mosheja Halbertala in Stephena Holmesa Začetek politike, druga pa obširna študija prve Postila za Davida.

Samuelova knjiga velja za enega največjih dosežkov biblične literature. Vendar brezimni pisec te knjige, ki pripoveduje zgodbo prvih dveh izraelskih kraljev, Savla in Davida, ni bil le dober pripovednik. Bil je tudi oster opazovalec političnega življenja ter moralnih kompromisov in protislovij, ki se neogibno pojavljajo pri boju za oblast. 

Naslovnica knjige Začetek politike. FOTO: Kud Logos

Moshe Halbertal in Stephen Holmes v knjigi Začetek politike, prevedel jo je Vid Snoj, kopljeta po njegovi knjigi in spravljata na plan naravno zgodovino oblasti. Njuna knjiga prinaša novo branje prvega in nemara največjega dela zahodne politične misli.

Vid Snoj med predstavitvijo knjig Kud Logos. FOTO: Ivo Žajdela

Vid Snoj: Postila za Davida

Delo Postila za Davida je Vid Snoj napisal kot obsežni komentar pri prevajanju knjige Mosheja Halbertala in Stephena Holmesa Začetek politike, kot je zapisal, po komentarju, ki se ne ukvarja s svetimi rečmi v Svetem pismu. Postila za Davida v pletežu Davidovih motivov za delovanje izpostavlja religiozni motiv. 

Naslovnica knjige Postila za Davida. FOTO: Kud Logos

S close readingom slovite zgodbe o Davidovem boju z Goljatom pokaže, da David v ta boj, v katerem po človeških merilih nima nikakršnega upa na zmago, ne stopa predvsem s politično ambicijo, ampak z zaupanjem (hebr. 'emuna) v Boga. To branje je nazadnje podprl tudi s prikazom, kako je Davidovo religiozno motivacijo v trenutku pred bojem z Goljatom kiparsko upodobil Michelangelo.

Nalaganje
Nazaj na vrh