Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veselje evangelija v Ameriki

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 06. 07. 2017 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veselje evangelija v Ameriki

Ameriški katoličani so se zbrali na shodu v zvezni državi Florida.

Katoličani v Združenih državah Amerike so se v prvih dneh julija zbrali na shodu v Orlandu v ameriški zvezni državi Florida, kjer so sklenili, da si bodo prizadevali za prinašanje evangelija na fizična in bivanjska obrobja družbe, ki je vedno bolj sekularizirana in razdeljena. Srečanja se je udeležilo več kot 3.000 katoličanov, ki so odgovorni na različnih področjih. Med njimi je bilo 160 škofov in predstavnikov 200 združenj, skupaj pa so razmišljali o temi »Veselje evangelija v Ameriki«.



Tovrstni dogodek je potekal drugič, priredila pa ga je Škofovska konferenca Združenih Držav Amerike. Namen srečanja je bil razmišljati o tem, kako evangelizirati in doseči Ameriko, ki je danes bolj kot kdaj koli prej razdeljena zaradi družbenega izključevanja, rasizma in politične polarizacije, da bi tako odgovorili na poziv papeža Frančiška v apostolski spodbudi Veselje evangelija.

Ta pa ne zadeva le škofov in duhovnikov, temveč vso Cerkev: biti kristjan namreč ne pomeni zgolj sprejeti Kristusa kot svojega Zveličarja, ampak se je treba odpraviti na fizična in bivanjska obrobja družbe, je v nagovoru poudaril msgr. José H. Gomez, podpredsenik Škofovske konference ZDA. Dodal je, da so ta »obrobja tisti deli naših mest in podeželja, ki jih nikoli ne obiščemo. To so področja, kjer živijo revni, to so zapori in javni prostori, na katerih se pogosto kdo utabori. Gre za grenke posledice zapuščenosti, izkoriščanja in krivic. Vendar pa ta področja niso le fizična in kategorije niso zgolj družbene. Govorimo o področjih, kjer je revščina materialna, pa tudi duhovna. Kakor pravi sveti oče, se v sodobnem svetu obrobja povečujejo in predstavljajo novo misijonsko področje za Cerkev, ki je danes poklicana, da bi naredila več.«

Msgr. Gomez je opozoril tudi na odgovornost elit za »nasilno razkristjanjenje« ameriške družbe. Poudaril je, da smo z izginjanjem Boga priče izginjanju človeške osebe. Posledica tega je narod, ki je globoko razdeljen zaradi denarja, rasne pripadnosti, izobrazbe in družinskih okoliščin; narod, ki se boji prihodnosti ter se čuti nemočen in izključen. Po njegovih besedah odgovor na to krizo ostaja posnemanje Jezusa in srečevanje z ljudmi na krajih trpljenja in krivice, kjer so osebe pozabljene.

Na shodu katoličanov v Orlandu so obravnavali različne tematike, med njimi trenutno politično in kulturno ozračje, porast nevernih, vpliv družbenih omrežij ter potrebe in prispevek špansko govorečih prebivalcev. Govorili so tudi o rasizmu, izključevanju, pomoči ranjenim družinam ter pastorali istospolnih oseb.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh