Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot pet tisoč vernih mladih zbranih v Stični

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 09. 2024 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2024 / 22:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot pet tisoč vernih mladih zbranih v Stični
Festivalsko dogajanje je bilo ves dan pestro. FOTO: Tilen Kermavner/Katoliška mladina

Več kot pet tisoč vernih mladih zbranih v Stični

Danes je cistercijanski samostan Stična na Dolenjskem postal stičišče več tisoč mladih vernikov, saj se je zbrala množica vernih mladih iz vse Slovenije. V Stični je potekal že 43. festival Stična mladih, ki ima svoje korenine v letu 1981. Festival je združil mlade iz vseh koncev države, ki so skupaj preživeli dan poln izobraževalnih vsebin, glasbe, športa in poglobljenega slavljenja vere.

Na glavnem odru je ob 11. uri potekal uvodni program, ki so ga spremljali številni mladi udeleženci. Mlade je pozdravila tudi predsednica države, Nataša Pirc Musar in stiški opat, pater Maksimilijan File, ki je izrazil veselje nad množično udeležbo in spodbudil mlade k vztrajnosti na duhovni poti. 

FOTO: Žan Seničar/Katoliška mladina 

V Stični pa je poteka tudi sveta maša, ki jo vodi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Sveto mašo je v živo prenašal radio Ognjišče: 

Geslo letošnje Stične mladih je bilo ‘Zakaj On?’ »Z njim želimo spodbuditi mlade, da osmislijo svojo vero. V obdobju, ko je marsikateremu mlademu kristjanu težko stati za svojo vero in vztrajati v njej, se želimo vrniti v bistvo in poiskati razloge, zakaj izbrati Boga,« so povedali organizatorji.

Stojnica v Stični. FOTO: Matic Koman/Katoliška mladina 

Festival z bogato tradicijo in sodobnim sporočilom

Festival Stična mladih ni le eden izmed mnogih dogodkov, ki jih mladi obiščejo med letom. To je priložnost, da se v obdobju negotovosti in iskanja poti v življenju ustavijo in razmislijo, zakaj je vera pomembna zanje. S tem namenom so organizatorji letošnjega festivala zgradili vsebino na svetopisemskem odlomku iz knjige preroka Jeremija, kjer Bog obljublja, da se bo pustil najti vsem, ki ga iskreno iščejo. Odlomek je povabil mlade, da k veri pristopijo z odprtim srcem in zaupanjem.  

Maša ob 12. uri, sveta spoved ves dan

Uvodni program se je začel ob 11. uri. Sveta maša pa je potekal med 12. in 13.30, vodil pa jo je ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Tudi letos se je v cerkvi odvijal del programa, ki bo zajemal molitev rožnega venca in taizéjsko molitev. Udeleženci so iskali odgovor na ključno vprašanje letošnjega festivala, »Zakaj On?«, skozi pričevanje duhovnika Janeza Rusa. Po pričevanju je sledilo slavljenje, ki ga je vodila ekipa Večerov plus, ter molitev večernic. Ves dan festivala, od 10.30 do 20.30, je bila na voljo tudi sveta spoved.

FOTO: Manca Škarja

Pred uradnim začetkom je duhovnik Matevž Mehle za Radio Ognjišče povedal: »Trenutno kaže, da nas bo letos precej več kot lani. Veliko smo delali na programu, delavnicah, večernem dogajanju ter programu v cerkvi. Pri Stični si resnično prizadevamo spodbuditi mlade, da ostanejo na poti in sledijo Kristusu. Tukaj lahko mladi prejmejo pomembno spodbudo za svojo vero.« 

Mladi so odgovore iskali skozi raznolike delavnice

Udeleženci so imeli pester nabor raznovrstnih delavnic z različnih področij, ki so jih naučile nekaj novega in praktičnega, poglabljale vero ter širile obzorja. Potekale so v dveh terminih, med 14.30 in 16. uro ter med 16.30 in 18. uro.

Ulično dogajanje

Ulično dogajanje je bilo letos še posebej pestro. Udeleženci so lahko preizkusili svoje sposobnosti v številnih izzivih, spoznali delo Katoliške mladine in se povezali z novimi prijatelji. Ob tem so razmišljali o geslu festivala in se potegovali za privlačne nagrade. Letošnja posebnost bil obisk ekipe iz Cirkusa Fuskabo, ki je s svojimi vrhunskimi spretnostmi navdušila udeležence in jih povabila, da so se tudi sami preizkusili v cirkuških veščinah.

Mladi iz vseh koncev Slovenije. FOTO: Ema Avsec

Glasba, nogometni turnir in kmečke igre

Poleg poglobljenih vsebin pa je festival prinesel tudi obilo zabave. Glasbeni del programa je potekal na dveh odrih, kjer so nastopali različni glasbeni gostje. Na glavnem odru sta mlade s slavljenjem popeljala Stična bend in Rapha Worship, medtem ko so na manjšem odru nastopili Eni od Sedmih Milijard, Booom! in Horjulski kvintet

Skupina šestih prijateljev, ki jih povezuje ljubezen do glasbe. FOTO: Spletna stran Eni od sedmih milijard 

Na športnem igrišču sta potekala nogometni in odbojkarski turnir. Letos pa je festival postregel še posebno novost – kmečke igre, ki jih je organiziralo Društvo podeželske mladine Kalček. Tekmovalci so se pomerili v različnih zabavnih igrah, obarvanih s kmečko tematiko. Najboljša ekipa pa si je prislužila tudi naziv zmagovalca prvih kmečkih iger na Stični mladih.

Kupi v trgovini

Besede za mlade iz svetega pisma
Za mladino
9,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh